Vrijwilligerswerk: De eerste stap in Nederland

16 juni 2021
Amjad

Amjad (20) is vrijwilliger bij Resto van Harte en het Filmfestival, doet een schakeltraject verpleegkunde, speelt theater en is actief bezig met milieu en mensenrechten. Deze drukke agenda, begon allemaal met vrijwilligerswerk. ‘Vrijwilligerswerk was mijn eerste stap in Nederland. Het heeft heel veel dingen veranderd in mijn leven.’

“Toen ik 17 jaar was, ben ik met mijn vader naar Nederland gekomen vanuit Syrië. Na in verschillende asielzoekerscentra te hebben gewoond kwam ik in een asielzoekerscentrum in Amsterdam. Hier heb ik mensen van Vrijwilligers Centrale Amsterdam ontmoet en zij hebben mij gematched aan leuke vrijwilligersklussen. Ik werd vrijwilliger bij Resto van Harte en het Filmfestival. Ik wilde graag iets doen, want in het asielzoekerscentrum mocht ik niets doen en dat was heel erg saai. Toen ik begon met vrijwilligerswerk vond ik het heel erg interessant, ik voelde dat ik meer en meer wilde gaan doen.”

‘Ik had nog nooit zo een festival gezien’

Met zijn interesse in de zorg en liefde voor koken, matcht het vrijwilligerswerk bij Resto van Harte precies met de dingen waar Amjad van houdt. “Bij Resto van Harte kookten we eerst het eten en serveerden het daarna aan de gasten. Er kwamen vooral oudere mensen, zij waren heel aardig en gezellig. Eerst zag ik dat ze vooral met elkaar praatten, maar toen ik bij ze ging zitten begonnen ze ook met mij te praten. In het begin was ik een beetje bang, omdat ik nog niet goed Nederlands sprak, maar het was een goede oefening voor mijn Nederlandse taal. Ik heb ook vrijwilligerswerk gedaan bij het Filmfestival, dit was heel erg leuk. Ik had nog nooit een festival gezien in mijn leven dus het was een mooie ervaring voor mij. Samen met twee vrienden van het asielzoekerscentrum hebben we daar helpen opbouwen en afbreken en tijdens het festival hebben we bijvoorbeeld mensen begeleid naar hun stoelen of informatie gegeven over het festival.”

Ervaring en gezelligheid

“Vrijwilligerswerk heeft mij zoveel ervaring gebracht. Het heeft mij veel geleerd over de Nederlandse tradities en mijn Nederlandse taal is verbeterd. Eerst wist ik niet goed hoe je met Nederlandse mensen om moest gaan en dacht ik dat iedereen heel kritisch was, toen ik begon kwam ik erachter dat dit helemaal niet zo was. Naast de ervaring was het vooral ook veel gezelligheid dat het me bracht, ik kon iedere week niet wachten tot de dag waarop ik vrijwilligerswerk deed. De mensen in het asielzoekerscentrum dachten vaak: ‘Waarom doet hij nou vrijwilligerswerk, je krijgt er toch niet voor betaald?’ Maar de ervaring en gezelligheid waren genoeg voor mij. Ik heb veel vrienden gemaakt tijdens het vrijwilligerswerk, die spreek ik nog steeds. Bij Resto van Harte nam ik ook wel eens vrienden mee die een dagje wilden komen helpen, dan kletsten we de hele dag.”

‘Je hoeft niet eerst tien jaar gestudeerd te hebben’

Het concept van vrijwilligerswerk was iets nieuws voor Amjad toen hij in Nederland kwam. “In Syrië doen we geen vrijwilligerswerk. Toen ik naar Nederland kwam wist ik niet wat het inhield en dacht ik dat vrijwilligerswerk hetzelfde was als normaal werk waarvoor je niet betaald krijgt. Iets waarvoor je veel ervaring nodig hebt, je alles goed moet doen en waar strenge regels gelden. Ik kwam erachter dat dit helemaal niet het geval is, door het vrijwilligerswerk krijg je juist ervaring en je hoeft niet eerst tien jaar gestudeerd te hebben. Door de ervaring die ik heb opgedaan bij het vrijwilligerswerk had ik de mogelijkheid om een schakeltraject verpleegkunde te doen. Hier moest ik namelijk de taal voor kennen. Bovendien was ik door het werk bij Resto van Harte veel in contact geweest met oudere mensen. Voor mijn studie moet ik soms werken in een verpleeghuis en de ervaringen bij Resto van Harte helpen mij heel erg.”

Doen wat je wilt en zijn wie je bent

“Er zijn in Nederland zoveel mogelijkheden. Je kan doen wat je wilt en zijn wie je bent. Als ik iets wil doen in Nederland dan kan dit en veel mensen zijn bereid je te helpen met jouw doel. Ik zie in de asielzoekerscentra veel mensen die bang zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen door de taal of door de Nederlandse gemeenschap. De enige tip die ik kan meegeven is dat ze het gewoon moeten proberen, want het is niet zo moeilijk als ze denken.”

Foto: Kim Cerrone
Tekst: Kiki Dusebout

Ook interesse in vrijwilligerswerk? 

In onze online vacaturebank staan zo’n 1000 leuke en zinvolle vrijwilligersklussen in de stad. Voor ieders talent en agenda. Zoek online of maak een afspraak met één van onze bemiddelaars.

VCA zet zich in voor nieuwe Amsterdammers​. Dit doen we samen met vrijwilligersorganisaties, Gemeente Amsterdam, taalscholen en een team van ambassadeurs in het Project Statushouders: hier lees je er meer over. Dit project is mogelijk gemaakt door: