“Ik kom al 7 jaar één dag te kort in de week”

12 maart 2020
hans website

Hans Teernstra (72) heeft zijn agenda altijd bij zich. Dit kan ook niet anders want Hans is vrijwilliger bij meerdere organisaties. Al 58 jaar lang. Als blijk van waardering kreeg hij eind vorig jaar een Andreaspenning uitgereikt. Zijn levensmissie? “Zo lang mogelijk gezond en bezig blijven.”

Wat als een week geen 7 dagen had, maar 8? Dan zou Hans precies genoeg tijd hebben voor al het vrijwilligerswerk wat hij doet. Ik ontmoet Hans bij atletiekvereniging AAC, hier is hij bestuurslid van de accommodatiezaken zoals onderhoud aan het gebouw, jurylid en materiaalman bij wedstrijden en coördinator van de klusploeg. Dit is niet het enige: “Ik help ook nog bij de Zandvoortrun, de Dam tot Dam loop, de marathon van Amsterdam en bij de wielertour van Decathlon. Dit zijn allemaal evenementen van stichting Le Champion. Verder ben ik nog voorzitter bij het 4-5 mei comité in Amsterdam Nieuw-West en zit ik in de bewonerscommissie van het AZC bij mij in de buurt.”

Bootjes maken van oude klompen

“Mijn allereerste vrijwilligerswerk was op mijn veertiende bij een speeltuinvereniging. Op maandagavonden kwamen er kinderen bij elkaar om bootjes te maken van oude klompen of andere materialen. De eerste keer heb ik zelf zo’n bootje gemaakt, dat vond ik zo leuk dat ik daarna andere kinderen ben gaan helpen. Ik heb het van huis uit meegekregen, mijn ouders waren ook vrijwilliger bij deze speeltuinvereniging. Vaak rol je van het ene vrijwilligerswerk in het andere. Ik kwam bijvoorbeeld bij atletiekverenging AAC, samen met een grote groep van andere 55-plussers. Na afloop van een training ging ik koffie zetten voor iedereen en zo kwam van het één het ander.”

‘Als mensen een glimlach op hun gezicht hebben, dan ben ik tevreden’

“Mijn drijfveer is om onder de mensen te blijven en om blije gezichten te zien van de mensen waar ik wat voor doe. Tuurlijk doe ik het ook een beetje voor mezelf, maar ik doe het vooral voor een ander. Als mensen tevreden zijn en een glimlach op hun gezicht hebben, dan ben ik ook tevreden. Vrijwilligerswerk zou ik dan ook altijd aan mensen aanraden. Ik kwam vandaag nog een ex-collega tegen die in juni met pensioen gaat. Hij vertelde mij dat hij geen hobby’s heeft, dus ik stelde voor om vrijwilligerswerk te gaan doen. Hij antwoordde dat hij eerst lekker niks gaat doen. Ik zei: ‘Jongen je hebt gelijk, maar daar ga je op terugkomen.’ Ik heb veel geleerd en ik leer nog steeds. Ik ga veel naar evenementbeurzen om rond te kijken hoe ze iets georganiseerd hebben. Ook heb ik geleerd dat de wereld veranderd is. Vroeger kreeg je vrijwilligers genoeg, maar tegenwoordig is het moeilijker om vrijwilligers te krijgen. Dit komt ook door de technologie, ik heb meer tijd omdat ik minder achter de computer zit.”

(tekst loopt door onder de foto)

Andreaspenning

Als je je minimaal tien jaar vrijwillig hebt ingezet voor een stichting of vereniging met een maatschappelijk doel dan kom je in aanmerking voor de Andreaspenning, een belangrijke onderscheiding van de gemeente Amsterdam. 14 oktober 2019 nam Hans deze penning in ontvangst. “Ik had het wel een beetje durven dromen. Mensen die ik ken hadden mij opgegeven voor een lintje en dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Diezelfde mensen hebben toen kunnen regelen dat ik deze Andreaspenning in ontvangst mocht nemen. Het betekent veel voor me, je krijgt waardering voor je werk.”

“Ik zou nooit helemaal kunnen stoppen”

“Als het qua gezondheid gaat, dan blijf ik het zolang mogelijk doen. Ik ben wel van plan ietsje te gaan minderen. Mijn vrouw stopt over een jaar met werken en dan kunnen we samen meer leuke dingen gaan doen en dagjes uit. Toch zou ik nooit helemaal kunnen stoppen met vrijwilligerswerk.”

Interview: Kiki Dusebout
Foto’s: Jackie Mulder


Enthousiast geworden?

Ook vrijwilligerswerk doen?
Wij helpen je graag om iets te vinden dat bij je past. We hebben een database met ruim 1000 leuke en zinvolle klussen in de stad.