Stof, suffig en saai? Echt niet!

14 maart 2019
Eva portret

“Zij leert mij verwachtingsloos te leven”

Vrijwilligerswerk leek Eva (29) altijd wat stoffig, suf en saai. Maar de afgelopen maanden heeft ze 1001 verschillende klussen gedaan, en denkt ze: Waarom heb ik hier niet eerder tijd voor gemaakt? Waarom stelde ik het altijd uit? “Ik doe tegenwoordig zelfs vrijwilligerswerk op vakantie!”

“Als kind ging ik regelmatig met mijn ouders op reis. We gingen altijd naar luxe bestemming, zoals New York en Miami. In landen waar het minder was gesteld dan in Nederland kwam ik niet. Tot twee jaar geleden. Ik reisde door Mexico. Ik zag daar zoveel grote armoede en ellende. Dat heeft echt mijn ogen geopend en zette me aan tot actie: wat kan ik doen om de wereld een klein stukje mooier te maken?”

Vooroordelen

“Oké, ik geef toe, ik had altijd best wel vooroordelen over vrijwilligerswerk. Ik wilde het graag doen, maar het leek me ook stoffig. En suf. En saai. Helpen in een kringloopwinkel, dat leek mij een ultieme vrijwilligersactiviteit. Maar ik weet nu: er is zoveel meer! En ik word er zo blij van!”

Eten is de basis

“De afgelopen maanden heb ik al veel verschillende dingen gedaan. Zoals sporten met senioren, kerstbomen versieren in een bejaardentehuis, meedraaien in de daklozenopvang, koken voor buurtbewoners, scholieren helpen met hun huiswerk en activiteiten voor kinderen in het asielzoekerscentrum begeleiden.
Ook draag ik de Voedselbank een warm hart toe. Eten is de basis; een eerste levensbehoefte. Ik draag daarom bij aan hun goede werk door te helpen met het inpakken van de voedselpakketten. Producten krijgen we gedoneerd van supermarkten en voedselboxen als Hello Fresh. We maken een zo goed mogelijke mix qua producten. Vervolgens delen we de pakketten uit aan de mensen die het zo hard nodig hebben. Zoveel blije en dankbare reacties, we helpen ze echt vooruit.”

(interview gaat verder onder de foto)

Honden helpen op vakantie

“Waarom heb ik hier niet eerder tijd voor gemaakt? Waarom stelde ik het altijd uit? Zo zonde, achteraf gezien! Het verrijkt echt mijn leven. Ik doe tegenwoordig zelfs ook aan ‘Voluntourism’: vrijwilligerswerk tijdens je vakantie. Zo heb ik laatst een dag honden uitgelaten voor een hondenopvang in Guatemala. Leuk om zo het land op een andere manier te leren kennen.”

Verwachtingsloos leven

“Ik ben van een generatie waarin we hoge verwachtingen van het leven hebben. We zijn jong, het leven is maakbaar, de mogelijkheden eindeloos. Dat is goed, maar soms is het ook goed om dingen te laten komen zoals het komt. Te leven zonder verwachtingen. Dit leer ik van ‘tante Nel’, een mooi mens, met wie ik regelmatig spelletjes speel in het bejaardentehuis. Geen idee waarom ze daar zit, want ze is nog megascherp. Altijd als ik binnenkom, weet ze meteen wie ik ben. Ze is zo positief. Haar man is overleden, kinderen heeft ze nooit kunnen krijgen, maar ze neemt het leven zoals het komt. Ze pakt aan wat ze leuk vindt, klaagt nooit. Altijd blij met wat er is. Ze laat mij echt zien wat verwachtingsloos leven is, daar ben ik haar heel dankbaar voor.”

Waar word jij blij van?

“Ik wil de wereld graag iets mooier maken, al is het maar iets kleins. Alle beetjes helpen. Veel mensen weten het niet, maar er zijn zó veel mogelijkheden. Alles wat je leuk vindt, daar is een vrijwilligersklus voor. Hou je van naaien en breien? Draai eens mee in een creatief clubje. Vind je koken leuk? Er zijn zóveel opties om je in te zetten. Heb je een actieve lifestyle? Word sportbuddy of ga wandelen met ouderen. Ben je goed met telefoons en computers ? Help mensen op weg die niet weten hoe je een appje stuurt of hoe je Excel moet gebruiken. Hoe leuk is het om iemand te helpen met iets wat jij heel leuk vindt?! Al is het maar eenmalig. En ik weet nu uit eigen ervaring: het is écht zoveel leuker dan dat je vanaf de zijlijn denkt.”

Foto’s: Huub Zeeman

Blog Eva

Eva geeft via haar blog en instagram mensen een kijkje in haar vrijwilligersleven. Ook schrijft ze over modemerken die iets goeds doen in de wereld. Zoals ZARA en Rituals die stichtingen in het buitenland support en Levi’s, die hun personeel vrijwilligerswerk laat doen.