“Op vrijdagen moet Anneke de wereld redden”

31 mei 2021
Anneke turnclub

Anneke Eijkelboom (41) is duizendpoot bij The Turn Club: een groep kunstenaars, creatieve ondernemers en veranderaars die staan voor de aanpak van maatschappelijke vraagstukken met een kunstenaars-mindset.

“Mijn vrienden zeggen altijd als grapje: ‘Op vrijdag moet Anneke de wereld redden.’ Maar ik doe het ook voor mezelf. Ik kom er altijd met een voldaan gevoel vandaan. Ik wil graag iets doen aan wezenlijke zaken. Dat vind ik belangrijk en ik ontmoet er ook heel veel inspirerende enthousiaste mensen. Ik houd van bezig zijn in een creatieve omgeving. Het is vaak heel gezellig met veel onderlinge belangstelling. Iedereen werkt aan prachtige projecten. Daar geniet ik van. Als ik het niet leuk zou vinden zou ik iets anders gaan doen.”

The Turn

“Ik werk vier dagen als archivaris en verder ben ik violist in een folkband met best wel veel leuke opdrachten. Toen ik van The Turn Club hoorde dacht ik: ik ga gewoon eens kijken op een vrijdag, dan is, normaal gesproken, iedereen welkom op hun inspirerende open bijeenkomsten aan de Nieuwe Keizersgracht. Er komen hele bevlogen theatermakers, schrijvers, muzikanten en filosofen. Essentieel is om een turn te maken in je denken over de wereld met behulp van kunst op plekken buiten de normale musea en theaters. Het gaat om het samen onderzoeken van nieuwe verbindingen en mogelijkheden. Ik word daar helemaal blij van. Vocaal leiderschap, Praktisch heldendom, Academie voor onzekerheidsvaardigheid, Het is aan ons, Musicians for future, Woud der stemmen: de termen buitelen bij de Turnclub over je heen.”

Wat kan ik doen?

“Ik had niet zo’n plan wat ik daar zou kunnen bijdragen als vrijwilliger, maar ik ben wel goed in structureren enzo,” lacht Anneke. “Er was meteen een klik met Merlijn, de oprichter. Dus nu help ik bij de mail, de Excelsheets en doe ook wat aan websitebeheer. En soms zijn er taken die blijven liggen waar ik me snel in kan inwerken. Als ik me ergens in vastbijt en een afspraak maak dan gá ik er ook voor. Ik wil iets betekenen, hoe klein ook en dat houd ik dan ook vol.”

Alle toeters en bellen

Als je mij vraagt wat ik wens is dat wereldvrede. Dat vraag ik ook altijd op mijn verjaardag. Maar wat ik serieus echt nog heel graag wil is om met heel veel koren en orkesten samen op te treden ergens buiten. Een gigantisch muziekfeest waarmee we samen aandacht vragen voor het klimaat. Gewoon echt alle toeters en bellen bij elkaar.  Daar draag ik graag mijn kleine steentje aan bij. Ik zou willen zeggen tegen alle mensen: zét die stap om iets te doen! Het maakt niet zoveel uit wat precies. Het levert zoveel op. Ze ontvangen je met open armen.”

Foto: Kim Cerrone
Tekst: Thecla Groot Koerkamp

Ook interesse in vrijwilligerswerk?

Meer weten over The Turn Club? Kijk eens op hun website.
Benieuwd naar andere vrijwilligersmogelijkheden? In onze online vacaturebank staan zo’n 1000 leuke en zinvolle klussen in de stad. Voor ieders talent en agenda. Zoek online of maak een afspraak met één van onze bemiddelaars.