Vriendinnen helpen 12 weken in verzorgingshuis

4 augustus 2021
Shajan (l) en Aliya (r)

16 en 17 jaar zijn ze pas, Shajan Dosky (links op de foto) en Aliya Faouzi, maar zeker niet te jong voor vrijwilligerswerk. Ze hebben 12 weken lang hun handen uit de mouwen gestoken bij verzorgingshuis Het Schouw. Doen wat ze zo leuk vinden en tegelijkertijd nieuwe ervaringen opdoen. Wat een bevlogenheid tonen deze twee jonge dames. Aliya: “Dit was echt een ervaring die me de rest van mijn leven zal bijblijven.”

“We waren oud genoeg en dachten: tsja, waarom niet?”

Shajan: “We zijn hele goede vriendinnen en klasgenoten, we zitten in de vijfde klas op het Hyperion Lyceum. We wilden al heel lang vrijwilligerswerk doen omdat we graag mensen helpen. Nu waren we oud genoeg en dachten we: Tsja, waarom niet? Op onze school zijn er activiteiten waarvoor je je kan inschrijven. Daar zat ook de Maatschappelijke Stage tussen, dus dan ga je ergens stage lopen of in ons geval ergens vrijwilligerswerk doen. Onze docent verwees ons door naar Wendy van Vrijwilligers Centrale Amsterdam, zij ging voor ons een plek zoeken.”
Aliya: “Toen ze met Het Schouw, een verzorghuis voor ouderen, kwam, waren we meteen enthousiast. Het was dichtbij en precies wat we wilden! We vinden ouderen ontzettend leuke mensen en wilden graag iets voor ze betekenen.”

Hoe maakten jullie impact?

Aliya: “We hielpen één keer in de week mee in het avondrestaurant. Twaalf weken lang. We dekten de tafels, brachten eten rond, ruimden alles op en maakten alles schoon. Ook was er een oudere vrouw die blind was en niet in staat was om zelf te eten, haar hielpen we dan ook door haar eten te geven. Eerst waren we een beetje bang om het verkeerd te doen, maar het was eigenlijk erg leuk.”

(tekst gaat door onder foto)

Complimentjes en kaartjes

Shajan: “Ik vond het erg leuk om de ouderen te leren kennen en ze te verzorgen. Het was er altijd echt gezellig, ik ging er met veel plezier naar toe. Twee keer kreeg ik een zelfgemaakt kaartje van een bewoner. Dat vond ik zo lief en leuk.”
Aliya: “Het allerleukst vond ik met de mensen zijn en mijn tijd op een goede wijze te besteden. Tijdens het eten is natuurlijk iedereen leuk in gesprek en bewoners vertelden vaak over hun levenservaringen, dit was erg leuk om te horen en heel interessant. Ook bedankten de bewoners mij vaak en gaven ze mij vaak complimentjes en daar wordt natuurlijk iedereen blij van.”

(tekst gaat door onder foto)

Vallen en weer opstaan

Aliya: “Het heeft mij veel ervaring en plezier gebracht. En het heeft mij ook aan het denken gezet. Aangezien ik dit zó leuk vond, wil ik later misschien ook met ouderen gaan werken.”
Shajan: “Een keertje viel één van de ouderen op de grond en ik moest toen gaan helpen met hem overeind zetten. In eerste instantie schrok ik, want ik wist niet wat ik moest doen. Daarna kwam een verpleegster en die vroeg me om hulp. Ik leerde toen wel hoe je zo een ouder iemand op goede wijze moet helpen opstaan zonder diegene meer pijn te doen. Dus nu kan ik dat ook weer. Ik heb door dit vrijwilligerswerk vooral geleerd hoe je voor ouderen kunt zorgen en hoe je ze kunt helpen. Ik zou zeker nog vaker vrijwilligerswerk willen doen. Het was een hele mooie ervaring en ik hoop dat ik een volgende keer weer met ouderen kan werken, maar dan op een andere afdeling. Vrijwilligerswerk is voor mij een ideale kans om meer werkervaring op te doen.”
Aliya: “Ja, ik ben ook zeker van plan om nog eens vrijwilligerswerk te doen. En vooral omdat je je daarna zo goed voelt en het vooral erg leuk is. Het is echt een ervaring die me de rest van mijn leven zal bijblijven.”

Vrijwilligersklussen

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van vrijwilligerswerk? In onze online vacaturebank staan zo’n 1000 leuke en zinvolle klussen in de stad. Voor ieders talent en agenda. Zoek online of maak een afspraak met één van onze bemiddelaars.

Foto’s: Jackie Mulder
Tekst: Linda Slagter