Van vrijwilliger naar interim directeur bij het Amsterdams Grafisch Atelier

15 juli 2020
geert agalab portret

Het gebeurt wel vaker dat vrijwilligerswerk uiteindelijk leidt tot een betaalde baan. Dit overkwam ook Geert Schriever (66) eerder dit jaar bij het Amsterdams Grafisch Atelier (AGA LAB). Een baan die hem als gegoten past. “Het grappige is wel dat alles waarop ik eerder kritiek had nu aan mij was om te veranderen.”

Zijn hele werkzame leven wijdde Geert aan de – grafische – kunst. Hij leerde ‘het vak’ van de meester: de onlangs overleden Wim Crouwel van Total Design. Het ambacht fascineerde hem, de ontwikkeling van nieuwe technieken en mogelijkheden zijn altijd een wereld van inspiratie voor hem geweest. Met veel plezier vervulde hij diverse functies in de kunst als grafisch ontwerper, uitgever, galeriehouder en verzamelaar. Maar toen het vak steeds meer beeldschermactiviteit met zich meebracht, miste hij wel het persoonlijke contact van vroeger. Want juist het mensenwerk gaf altijd extra veel plezier.

Perfecte match

Na een periode van bezinning – en mantelzorg – besloot hij zeven jaar geleden te kiezen voor vrijwilligerswerk. Geert: “Door mijn inzet als mantelzorger kwam ik in contact met andere vrijwilligers en iemand wees mij op Vrijwilligers Centrale Amsterdam, met haar enorme aanbod aan vrijwilligersklussen hier in Amsterdam. Die website is geweldig, je kunt precies zoeken op die dingen die jij leuk vindt of waar jij affiniteit mee hebt. Zo vond ik iets leuks bij het Amsterdams Grafisch Atelier. Naast mijn grote liefde voor Kunst, Inkt en Papier kan ik hier ook het zo gemiste ‘mensenwerk’ terugvinden. Als vrijwilliger assisteerde ik kunstenaars bij het gebruik van onze drukmachines, maar deed ook huishoudelijke taken zoals het legen van prullenbakken. Daarnaast was ik al betrokken bij ons ‘Artists in Residence’ programma.”

Een maakplek

“Ons atelier is een maakplek voor kunstenaars, ontwerpers en andere creatieve professionals vanuit de hele wereld die willen experimenteren met grafische technieken. Kunstenaars kunnen voor een klein bedrag gebruik maken van allerlei drukmachines, zoals zeefdruk, ets, steendruk en litho. Er is technische begeleiding aanwezig en er vinden regelmatig workshops en masterclasses plaats.”

Vererend aanbod

“Begin dit jaar vertrok de vorige directeur plotsklaps naar een andere functie. Toen het bestuur mij vroeg als interim-directeur, vanwege mijn vakkennis en ervaring, was ik uiteraard vereerd. Ik hoefde er niet lang over na te denken en ben aan de slag gegaan. Ik stuur nu de staf en vrijwilligers aan en ontmoet kunstenaars van over de hele wereld! Na zo’n werkdag hier loop ik altijd over van energie. Het grappige is wel dat alles waarop ik eerder kritiek had nu aan mij was om te veranderen. Veel is er al verbeterd, tot tevredenheid van het team en onze bezoekers. Ik krijg zeker waardering voor mijn inzet, dat blijkt wel uit de verzoeken om aan te blijven. Wie weet, het is alvast een mooi compliment.“

Prachtige kunstwerken worden hier gemaakt

“Het leukste van dit werk is het begeleiden van mensen en het gastheerschap. Het uitwisselen van ideeën, het experimenteren en improviseren maakt dat geen dag hetzelfde is en het ook nog eens prachtige kunstwerken oplevert. Grote kans dat het werk van de Kunstuitleen bij jou aan de muur of dat wat je bewondert in het Stedelijk Museum gewoon hier is gemaakt!”

Interview: Sonja Remkes
Foto’s: Jackie Mulder

Ook vrijwilliger worden?

Benieuwd wat er te ontdekken valt als kunstenaar bij AGA LAB of wil je als vrijwilliger op een ander gebied Amsterdam een beetje mooier maken? Alle vrijwilligersmogelijkheden in heel Amsterdam (meer dan 1000) vind je hier.