Twee handen en twee voeten

16 maart 2017
Astrid pelhan

Astrid Pelhan (53): “Mijn oma was een wijze vrouw. Ze zei altijd: ‘Hoe moeilijk iets ook is, je hebt twee handen, twee voeten en een stel gezonde hersenen gekregen. Gebruik ze.’ Ze was zelf analfabeet,  maar wel heel positief, creatief en gelukkig. Ze kon van niets, iets maken. En genieten van kleine dingen. Het verkopen van vruchten, koekjes en snoepjes, maakte dat zij altijd een buffer had.
Haar levensinstelling heeft me geholpen toen ik mijn baan verloor, na vierentwintig jaar fulltime in het bankwezen, bij ABN Amro, te hebben gewerkt.  Afscheid nemen is nooit leuk, maar ik wilde niet in een negatieve spiraal belanden. Dus dacht ik bij mezelf: het is zoals het is. Dat accepteer ik. Ik stap uit mijn comfortzone en pak alles aan wat op mijn pad komt.”

Schooltuintjes & Zusters Theresa
“Een nieuwe baan komt niet zomaar aanwaaien, helemaal niet als je boven de vijftig bent, dus in de tussentijd leek het mij een goed idee om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik ging aan de slag in Huis van de buurt de Klinker, bij een inloopspreekuur voor mensen met allerlei vragen op administratief-gebied. Vervolgens ging ik helpen bij een schooltuintje in de buurt, aangezien ik echt groene vingers heb. Het was voor mij een vorm van cardio in een open sportschool en ik genoot van de verse, onbespoten gewassen.
Nu ben ik actief bij de Zusters Theresa, waar ik dienstbaar ben voor dak- en thuislozen. Zij zijn hier vijf keer per week welkom om te komen eten; ik help mee bij alles wat er moet gebeuren. Ook ben ik bij een tweetal zorgcentrums leuk en creatief bezig met ouderen. En ik denk en organiseer mee bij de workshops van het Netwerkcafé.”

Dat brengt me vreugde
“Ik weet diep van binnen dat ik een waardevolle vrouw ben. Maar het doen van vrijwilligerswerk laat me dat ook weer echt voelen. Op deze manier kan ik iets betekenen voor de maatschappij, houd ik mijn sociale contacten op peil én voel ik me weer nuttig. Ja, dat brengt me vreugde. Hele dagen thuiszitten is niets voor mij. Ik ben oprecht dankbaar dat ik iets kan geven aan een ander, dat verrijkt mij ook.”

Ik mag cursussen volgen
“Ik zeg nooit meer: ik ben werkloos. Nee, ik heb een gezonde sabbatical periode. Ik maak nu zoveel mooie dingen mee die ik anders nooit had meegemaakt. Ik kom met veel culturen in aanraking, mag relevante cursussen volgen en ontwikkel allerlei nieuwe vaardigheden. Kortom: ik groei. Dat vind ik een zegen. Bovendien: ik word door mijn vrijwilligerswerk uitgenodigd voor uitjes, zoals naar de Schouwburg en een trip Italië tijdens de heiligverklaring van moeder Theresa. Die waardering vind ik mooi.”

Groot dromen
“Door alles wat ik in deze periode heb geleerd, weet ik nu: ik wil niet meer terug naar de financiële sector. Ik wil mijn droom achterna: het opzetten van een kindertehuis en dagrecreatie voor ouderen in Suriname. Want er leven daar veel kwetsbare kinderen, en ouderen zitten vaak alleen thuis. Dat kan en moet anders. Met alles wat ik nu doe, werk ik hier naar toe. Soms voelt het alsof ik word geleid. Zo hoop ik dat mijn mooie, grote droom binnen vijf jaar werkelijkheid is. Ik heb immers twee handen, twee voeten en een stel gezonde hersenen gekregen.”

Wil je je ook inzetten als vrijwilliger? Bekijk hier 1000 & 1 verschillende vrijwilligersvacatures in Amsterdam of maak een afspraak voor een oriënterend bemiddelingsgesprek.