Nooit te oud om te leren

12 februari 2021
FotoJackieMulder_DSC03150-web

“Als de leerlingen blij zijn dat ze bij mij op les zijn geweest, dan krijg ik een enorme kick van,” vertelt Evert van Barneveld. Al veertien jaar geeft hij schilderscursussen en sinds anderhalf jaar zit hij ook in het bestuur bij SOOP, een ontmoetingsplek voor en door ouderen in de Plantage – Weesperbuurt. Er worden verschillende cursussen aangeboden zoals taallessen, yogalessen en Tai Chi. En schilderlessen dus.

Als ik binnenkom bij SOOP vraagt Evert mij om mijn handen te desinfecteren, een van de nieuwe taken die hij er sinds kort bij heeft gekregen. Hij is namelijk A-teamer binnen het bestuur van SOOP. “Als A-teamer ga ik samen met de andere A-teamers over het pand. Ik sluit het pand af, kijk of alle deuren en ramen dichtzitten en ik zet het inbraakalarm aan. Als er iets met het pand is, zoals een lekkage, dan overleg ik dit met de huisbaas. Als de mensen binnenkomen maak je wel eens een praatje en vertel je wat voor cursussen er allemaal zijn. Ook moet ik er nu goed op letten dat iedereen zijn handen desinfecteert en dat de aftstand in het pand goed bewaard wordt, dat is op dit moment nieuw voor ons.” SOOP wordt geheel gerund door vrijwilligers. Op het moment van publicatie van dit interview geldt een lockdown en zijn alle activiteiten afgelast.

Vuilnisbak

“Zestien jaar geleden is mijn vrouw overleden, toen ben ik met mijn schoonzusje naar de tentoonstelling van een goede vriend gegaan die hier hing. Ik zag dat je allerlei cursussen kon volgen voor heel weinig geld, onder andere computerlessen. Ik had wel een computer, maar kon er alleen maar spelletjes op spelen. Ik wilde dat ding eigenlijk al bij de vuilnisbak zetten, omdat ik er niks mee kon. Toen heb ik hier computerlessen gevolgd en toen zei die man: ‘Als je iets kan geven aan oudere mensen en je vindt het leuk om te doen, dan moet je het niet laten.’ Ik zei dat ik best wel wilde gaan scheuren en plakken met mensen, maar toen moest ik eerst mijn eigen werk ophangen. Voor ik het wist had ik heel veel mensen die bij mij op les wilden.”

Bizar

“Vanuit het maken van collages ben ik schilderlessen gaan geven. Ik geef in de nieuwsbrief aan wat ik heb bedacht voor de komende zes lessen. Dan schrijven mensen zich zo snel mogelijk in en binnen een uurtje zit het vol en is er alweer een wachtrij, heel bizar is dat. Het geeft mij een enorme kick als mensen iets moois maken. Sommigen zeggen dat ze niet kunnen tekenen of schilderen, maar er komt vanzelf altijd iets moois uit, dat beloof ik ook altijd.”

Enorme kick

“Als ik lesgegeven heb of ik ben A-teamer geweest dan heb ik altijd een drankje tegoed, voor mij een biertje, maar het werk geeft me vooral ontzettend veel voldoening. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de taken in het bestuur best wel zwaar vind, maar het lesgeven, het nadenken wat ik nu weer ga doen en het verzamelen van de materialen is geweldig. Als de leerlingen blij zijn dat ze bij mij op les zijn geweest, dan krijg ik een enorme kick.”

Je leert altijd

Volgens Evert kunnen zowel jongeren als ouderen vrijwilliger worden. “Jonge mensen kunnen ook goed vrijwilliger zijn, maar die moeten wel brood op de plank hebben en hebben dus vaak de tijd er niet voor. Oudere mensen willen ook niet altijd, sommige mensen willen alleen een cursus volgen hier. Als ik mensen ontmoet die ergens geschikt voor zijn, dan probeer ik ze altijd over te halen. We zoeken al heel lang naar een pr-medewerker, desnoods twee mensen. Hiervoor is het me tot nu toe nog niet gelukt om iemand over te halen. Vrijwilligerswerk is altijd goed, je doet iets voor een ander en dat is eigenlijk alsof je jezelf opvoedt. Je merkt het niet zo, maar je leert altijd.”

Met scheuren gaat het gebeuren

“Voor mijn schilderlessen heb ik altijd een motto, namelijk: met scheuren gaat het gebeuren. Als je iets scheurt dan kan je het nooit goed doen. Er gebeurt altijd iets met de scheur als je het ergens opplakt. Dan is het papier de fantasie die overspringt naar jou, daarna gebeurt er iets in jou waardoor je je eigen fantasie gaat gebruiken om iets voor elkaar te krijgen. Ik denk dat het in het echte leven ook zo is. Als je iets spontaan doet wat je niet in de hand hebt, gebeurt er toch iets waardoor het leven spannend wordt.”

Interesse?

De cursussen bij SOOP gaan zodra de coronaregels dat toelaten weer van start.

 

Tekst: Kiki Dusebout

Foto: Jacky Mulder