“Je ziet mensen opknappen als deze last van hun schouders valt”

Edwin van Batum-klein

Wie ben je?
“Ik ben Edwin van Batum, 53 jaar oud, en woon mijn hele leven al in Amsterdam-Noord. Ik ben geboren in de Vogelbuurt en heb daarna in verschillende buurten in Oud- Noord gewoond. Sinds 26 jaar woon ik in Oud-Nieuwendam, waar er een dorpse sfeer heerst.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Ik ben werkzoekende, dus druk aan het solliciteren. Ik heb zeventien jaar als financieel administratief medewerker gewerkt. Intussen ben ik alweer vier jaar, met tussenperiode, actief als vrijwilliger thuisadministratie bij Humanitas.”

Wat doe je als vrijwilliger?
“Ik doe de coördinatie van de thuisadministratie; ik ga bij deelnemers thuis op bezoek voor een eerste intakegesprek. Hierbij inventariseer ik wat nodig is om de deelnemer financieel weer op de rit te helpen. Vervolgens koppel ik de deelnemers aan de vrijwilligers. Het gaat er om dat mensen zelf weer zicht krijgen op hun financiën, en binnen een traject van maximaal een jaar dit weer grotendeels zelfstandig kunnen regelen. Je ziet mensen opknappen als deze last – onzekerheid over de financiële situatie – van hun schouders valt. Ook ben ik zelf vrijwilliger thuisadministratie. Gemiddeld ben ik er in totaal zo’n tweeënhalve dag per week mee bezig.”

Het leukste dat ik hier heb meegemaakt is…
“Op een dag ging ik bij een deelnemer langs voor een eerste intake. Ik belde aan bij het naambordje en een meneer deed open en liet mij binnen. Vervolgens verdween deze man uit zicht; ik zat te wachten in de woonkamer en er kwam niemand. Na een tijdje ging mijn telefoon, de deelnemer waarmee ik had afgesproken informeerde waar ik bleef; ze stond al een tijdje op de gang te wachten. Wat bleek? Ik was in het verkeerde huis! De bewoner van de woning waar ik me bevond heb ik niet meer gezien of gesproken… Een zeer wonderlijke situatie, en ook best link dat iemand zomaar een wildvreemde binnen laat – en zich vervolgens niet meer laat zien.”

Wat is jouw tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen?
“Vooral doen! In welke vorm dan ook. Je creëert altijd een stukje blijheid bij een ander en het versterkt je betrokkenheid bij de maatschappij.”

Wil je ook vrijwilligerswerk doen? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak of kijk in onze vacaturebank.