“Ik kom zo weer in contact met de arbeidsmarkt”

Peter Koopman (62) begeleidt deelnemers bij de cursus Eenvoudig Meubelmaken bij de Openbare Werkplaats.

Coach
“Ik ben sinds 1 januari 2014 werkloos geworden nadat de Welzijnsstichting Cardanus, waar ik al 17 jaar werkte, haar activiteiten volledig heeft moeten staken. Een grote domper. Maar ik ben niet bij de pakken neer gaan zitten. Zo bood het UWV mij de cursus ‘Succesvol naar werk’ aan, speciaal voor 50-plussers. Ook raadde de coach van het UWV mij aan om vrijwilligerswerk te gaan doen.”

Waardevol
“Het viel meteen in goede aarde. Iets waar ik zelf niet direct aan had gedacht, maar wat wel een mooie kans is om mijn talenten in te zetten. Ik ben langs geweest bij VCA Vestiging Zuid om me te oriënteren op creatief vrijwilligerswerk. Ik vertelde over mijn vroegere ervaring als meubelmaker, en hoe intens ik hier van genoot, en dit werd als zeer waardevol ervaren. We kwamen uit op een functie als assistent-docent bij de cursus Eenvoudig Meubelmaken, bij de Openbare Werkplaats.”

Mijn technisch opgebouwde vaardigheden en mijn ervaring op sociaal gebied komen hier samen

Enthousiasme
“Ik begeleid hier cursisten bij hun eerste kennismaking met Eenvoudig Meubelmaken. Ik let op veiligheid, leg ze een stukje techniek uit, moedig ze aan en breng mijn enthousiasme op ze over, niet in de laatste plaats met mijn humor. Dit is één zaterdag per maand. Zowel mijn technisch opgebouwde vaardigheden, als mijn ervaring op sociaal gebied komen hier samen. Dat werkt erg prettig.”

Bijdrage
“Cursisten die hoegenaamd geen enkele ervaring in het houtbewerken hebben, en die aan het einde van de cursusdag toch met een zelfgemaakt bankje zeer voldaan naar huis gaan. Waar ik een belangrijke bijdrage aan heb geleverd. Daar voel ik mij heerlijk bij.”

Met warmte en aandacht voor je medemens krijg je je geïnvesteerde energie voor meer dan honderd procent terug

Vertrouwen
“Vrijwilligerswerk geeft je niet de financiële opbrengst zoals betaald werk, maar levert je daarvoor in de plaats een geweldige voldoening op. Met warmte en aandacht voor je medemens krijg je je geïnvesteerde energie voor meer dan honderd procent terug. Ook kom ik zo weer in contact met de arbeidsmarkt, en doe ik ervaring op als creatief begeleider/docent. Dat telt op mijn CV. En biedt in de toekomst hopelijk nieuwe kansen. Mijn vrijwilligerswerk voorkomt dat ik inzak, dat ik niet meer geloof in een baan of een zinvol bestaan. Mijn vertrouwen groeit dat het mogelijk is om van mijn hobby mijn werk te maken.”

Componeren
“In jezelf durven geloven, erop durven vertrouwen dat er ongekende mogelijkheden zijn om je leven vanaf morgen uiterst zinvol te vervolgen; dat is zo belangrijk. Iedereen is zelf de dirigent van zijn of haar eigen talenten, en is in staat om daar iets moois van te componeren. Leeftijd speelt hierin geen enkele rol, alleen de persoon zelf. Dus iedereen in een soortgelijke situatie als ik zou ik vooral willen adviseren: schroom niet om mensen in je omgeving in te schakelen en laat vooral horen wat jij wilt! Ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan. Het is meer dan de moeite waard. Ik straal wanneer ik de cursisten begeleid. Daarnaast bereid ik zelf ook een cursus Luidsprekerboxen Maken voor, en wellicht in de toekomst nog meer andere cursussen. Ik zie wel wat er op mijn pad komt!”

Interesse in creatief vrijwilligerswerk? Bekijk deze vacatures