“Ik heb meer geleerd dan ik ooit had gedacht”

9 maart 2015
Aranka2 – Jongere Centrum

Aranka van Wesemael (18) wist al vroeg: ik wil later héél graag geneeskunde studeren. En dan is een goed CV, met ervaring in de zorg, een groot pluspunt. Zo kwam ze tweeënhalfjaar geleden op het idee om te kijken in de vacaturebank van VCA en koos ze een functie bij het Dr. Sarphatihuis. Inmiddels studeert ze inderdaad voor arts.

“Ik draaide mee op een gesloten afdeling voor ouderen met dementie, Korsakov en Alzheimer. Iedere dinsdag en zondag, een paar uurtjes rondom het avondeten. Ik deed dingen waar vaste krachten weinig of geen tijd voor hadden. Zoals de bewoners helpen met eten en drinken, en praatjes aanknopen.  Erg spannend in het begin; ik was wel vaker in contact geweest met dementerende mensen, maar nog nooit in dit verre stadium en zo veel mensen in één keer. Dat maakte vooral in de eerste paar weken een enorme indruk op mij en ik vond het soms moeilijk om te reageren op vragen zoals ‘Waar is het treinstation?’, ‘Waar is mijn man? en ‘Wanneer mag ik weer naar huis?’”

Waar is mijn man? en Wanneer mag ik weer naar huis?

Knijpen
“Ook gebeurden er soms dingen die normaal gesproken niet voorkomen in het dagelijks leven, aangezien deze mensen wat ongeremder zijn. Zo werd er soms uit het niets gescholden of geknepen. Dat vond ik absoluut niet erg omdat de mensen daar ook niets aan konden doen, maar de vraag is wel: hoe reageer je daar op? Gelukkig werd ik heel goed begeleid. En juist omdat ik voor dit soort situaties kwam te staan heb ik meer geleerd van het vrijwilligerswerk dan ik ooit had gedacht.”

Wil je met me trouwen?
“Sociale vaardigheden wat betreft patiëntencontact, dat is een van de belangrijkste dingen dat het me heeft gebracht. Contact in de gezondheidszorg is toch vaak anders dan in het dagelijks leven, iets wat ik mij hiervoor nauwelijks had gerealiseerd. Ik vond het heel bijzonder om zonder vooropleiding toch deel uit te maken van de zorg en welzijn van deze mensen.”

“Het heeft mij ook ontzettend veel plezier opgeleverd. Ik merkte echt dat bewoners er van genoten als ik vroeg hoe het met de kleinkinderen ging of als ik leuk kwam kletsen over het weer. Voor mensen van mijn leeftijd is sociaal contact de gewoonste zaak van de wereld, maar eenmaal in een verzorgingstehuis is dat toch echt een ander verhaal. Eén bewoner zal ik nooit vergeten. Hij vroeg altijd of ik met hem wilde trouwen; en dat hij er alles aan zou doen om de loterij te winnen zodat ik daadwerkelijk ‘ja’ zou zeggen. Haha.”

Voor mensen van mijn leeftijd is sociaal contact de gewoonste zaak van de wereld

Verbazing
“Naast mijn vrijwilligerswerk had ik nog meer dan genoeg tijd om te sporten, uit te gaan, te leren voor examens en leuke dingen te doen. Als ik aan vrienden en klasgenoten vertelde dat ik vrijwilligerswerk was gaan doen, reageerden ze in eerste instantie wel een beetje verbaasd. Maar zodra ik uitlegde waarom en wat ik precies deed, vonden ze het eigenlijk altijd heel interessant. Ik heb ook veel mensen horen zeggen dat ze zoiets ook wel zouden willen doen. Dat vind ik altijd heel leuk om te horen.”

Aranka - Jongere Centrum

Laatste leefomgeving
“Mijn werk in het Dr. Sarphatihuis heeft me bewuster gemaakt van het feit dat het leven soms niet helemaal loopt zoals je zou willen. De bewoners hadden immers ook nooit gedacht dat zij daar terecht zouden komen. Het is een gesloten afdeling,  de laatste leefomgeving voor mensen voordat zij overlijden. Dat vond ik het minst leuke. Want ik zag bewoners soms echt hard achteruit gaan of zelfs overlijden.”

Het leven loopt soms niet helemaal zoals je zou willen

Plannen
“Na anderhalf jaar begon ik met mijn studie geneeskunde, het vrijwilligerswerk had zeker geholpen tijdens de decentrale selectie, ging ik op kamers wonen en begon ik bij een studentenroeivereniging. Ik kreeg het te druk om ook mijn werk in het verzorgingstehuis te blijven doen, dus toen ben ik gestopt. Jammer, maar ik kijk terug op een heel mooie en leerzame tijd.”

“Momenteel doe ik een paar kortdurende projecten als vrijwilliger, en ik ben van plan om, als ik wat verder ben met mijn studie, weer een vaste vrijwilligersplek te zoeken in de gezondheidszorg. Want ik vind vrijwilligerswerk gewoon heel erg leuk en het geeft mij echt een goed gevoel. Ook staat het goed op je CV – of je nu een medische opleiding wil doen of niet!”

Interesse in vrijwilligerswerk in de zorg met ouderen, net als Aranka? Bekijk deze vacatures.