“Ik heb geleerd hoe je met mensen moet omgaan”

Jamie van Dijk (16) is vrijwilliger bij hun voetbalclub ASV De Dijk. Ieder weekend is hij actief in de wedstrijdkamer en op het veld.

Je bent al jong actief als vrijwilliger!
“Ja, ik ben in 2011, op elfjarige leeftijd, begonnen als vrijwilliger bij mijn voetbalclub ASV de Dijk, waar ik destijds ook zelf voetbalde. Omdat ik het zo leuk vind. Ik doe veel activiteiten in de wedstrijdkamer: Hier ontvang ik teams en scheidsrechters, vul ik spelersformulieren in en maak ik thee en limonade voor in de rust. Daarnaast geef ik training, fluit ik wedstrijden en zet ik de doelen en cornervlaggen neer.  Ik werk vaak samen met Kaya, die ook hier vrijwilliger is. Iedere zaterdag vliegen de uren voorbij. En, helemaal in het begin, kreeg ik een beetje het gevoel van ‘leiding’. Als alles goed verliep, was ik echt trots!”

Iedere zaterdag vliegen de uren voorbij

Wat spreekt je het meeste aan?
“Ik vind de werkzaamheden erg leuk om te doen, maar het gaat mij ook om de gezelligheid. En die is er. Altijd. De sfeer is erg goed, de mensen aardig. Ik heb ook veel nieuwe mensen leren kennen, en geleerd hoe je met mensen moet omgaan. Soms is het druk, als we een vol programma hebben maken we soms een zaterdag van wel tien uur. En heel soms ook nog op zondag. Maar dat is het zeker waard.”

Is het goed te combineren met school, vrienden en andere hobby’s?|
“Eigenlijk beter dan ik had verwacht. Ik zit op het Pieter Nieuwland College, in havo 3. ’s Avonds ga ik meestal naar vrienden toe en zondags maak ik altijd huiswerk. Met voetballen zelf ben ik overigens gestopt. Ik vind de wedstrijdkamer en fluiten veel leuker! Al zie ik het eigenlijk niet als vrijwilligerswerk, meer als hobby.”

Ik zie het eigenlijk niet als vrijwilligerswerk, meer als hobby

Welk moment is je het meest bijgebleven?
“De weersomstandigheden zijn heel bepalend. Zoals met sneeuw. Ik heb een keer om acht uur ’s ochtends met een bezem alle lijnen schoongemaakt. Nadat ik drie keer was uitgegleden, waren de lijnen goed zichtbaar! Plus mijn nominatie voor Amsterdammertje van het jaar, dat zal ik ook niet snel vergeten.”

Wat is dit voor verkiezing?
“Dit is een verkiezing voor kinderen tussen de 8 en 15 jaar, die een voorbeeld zijn voor anderen. De voetbalclub heeft mij, zonder dat ik het wist, hiervoor opgegeven in 2014. Wat ik heel erg leuk vond natuurlijk. Uiteindelijk behoorde ik tot een van de tien finalisten. Mensen konden online stemmen op hun favoriet. Ik heb wel even gedacht: Wat als ik het wordt..? Maar eerlijk gezegd vond ik dat de andere finalisten het meer verdienden dan ik. Uiteindelijk hebben Vera en Anne van Korven (12) en Salma Moudifd (12) gewonnen. Zij verkopen Turkse pizza’s om geld in te zamelen voor het Kankerfonds. Maar ik kijk terug op een heel leuke ervaring en het is toch een stukje waardering dat ik hiermee heb gekregen.”

 

Interesse in vrijwilligerswerk in de sport? Bekijk deze vacatures.