Hoe maak je verbinding met anderen?

17 september 2020
wat-vertel-je-anderen-web

Ik wil mensen bij mijn project betrekken, hoe doe ik dat? Hoe kom ik in contact met mensen uit de buurt? En, hoe zorg ik er dan voor dat deze mensen zich medeverantwoordelijk gaan voelen? Veel initiatieven worstelen met deze vragen. Daarom organiseerden we een inspiratiesessie over dit onderwerp. Wat zijn goede strategieën en wat zijn valkuilen? 

De adviseurs van VCA krijgen vaak de vraag: Hoe kan ik mijn initiatief of project groter maken? Hoe kan ik mensen enthousiast maken zodat ze me gaan helpen? Zodat ze verantwoordelijkheid nemen? Veel mensen helpen maar even en zijn dan weer weg. Hoe verander ik dat?

Vragen vooraf

Stel jezelf eerst eens een paar vragen:

 • Met wie wil ik verbinding maken?
 • Wat wil ik een ander vragen?
 • Wat kan ik een ander bieden?
 • Welke sleutelfiguren ken ik in mijn buurt/ in mijn werkveld?
 • Maak ik weleens praatjes op straat met buurtbewoners?
 • Ga ik naar netwerkbijeenkomsten/buurtbijeenkomsten/borrels?
 • Kan ik in een paar minuten een leuk verhaal vertellen over mijn project?
 • Besteed ik structureel aandacht aan het betrekken van anderen?

Want voordat je begint, moet je weten waarom je verbinding wilt maken, met wie en waar je diegene kunt tegenkomen.

Hoe verbind je met de ander?

Laten we er eens wat dieper induiken.

 1. Wat vertel je over je project?

De deelnemers aan de inspiratiesessie vonden dat je eigenlijk moet beginnen met belangstelling tonen voor de ander, de dialoog moet aangaan. Dat klopt. Maar wat vertel je over jouw project of organisatie?

Het meest inspirerende aan jouw project of organisatie is de motivatie ervan. Wat is de betekenis van jouw project? Waarom is het gestart of wordt het opgezet?  Vertel over de mensen die geholpen worden door dit project, over de impact ervan op hen. En wat zijn jouw persoonlijke drijfveren? Als mensen geraakt worden door de motivatie, als zij diezelfde motivatie hebben, dan ontstaat er een ‘klik’. Vervolgens vertel je natuurlijk over de achtergrond, de plannen, wie erbij betrokken zijn, waar je tegenaan loopt, en vooral: de successen. Doe dit alles op een enthousiaste manier.

Wat is de betekenis van jouw project?

Kunst is dat je in korte tijd een gedreven verhaal vertelt over je motivatie, je Why.

Valkuil is om vooral te praten over het Wat van het project: dat je lessen geeft aan jongeren of een eetclub organiseert voor ouderen. Dat zijn de concrete acties die voortvloeien uit je drijfveer, namelijk om jongeren betere kansen te bieden of ouderen te behoeden voor eenzaamheid.

Bekijk eens deze korte aflevering van Tegenlicht over de Betekeniseconomie (13 min) of de Tedtalk van Simon Sinek over Start with Why (18 min).

 

 1. Welke vragen stel je aan anderen?

Praat niet te lang over jezelf, stel snel vragen aan de ander, of begin daar zelfs mee. Vraag naar zijn of haar interesses en bezigheden, behoeftes en drijfveren in het (vrijwilligers)werk, in het leven. Vraag erop door. Is er een raakvlak met jouw project?

Leuke vragen om te stellen:

 • Waar word jij gelukkig van?
 • Heb jij verborgen talenten?
 • Waar gaat jouw hart sneller van kloppen?
 • Welk probleem zou jij het liefste meteen oplossen?
 • Waar maak je je zorgen over?
 • Kan ik iets voor jou doen?
 • Hoe zou jij mijn project verder kunnen helpen?
 • Welke tip heb je voor mijn project?
 • Ken jij iemand die interesse heeft in mijn project?

De kunst is om goed te luisteren en kansen te zien.
Valkuil is dat je te veel over je eigen project praat en je te weinig inleeft in de ander.

 1. In welke fase van het project betrek je mensen?

Bij het opzetten van een nieuw project, kun je vanaf het begin mensen betrekken. Laat mensen meedenken over het Waarom van het project. Welke impact wil je maken en wat is de bijdrage van het project daaraan? Hoe gaan jullie dit vervolgens doen, op welke manier? Tot slot bedenk je de concrete diensten of activiteiten. Hoe eerder je in dit proces mensen betrekt, hoe meer ze zich eigenaar voelen van het project: ze hebben het zelf mede bedacht!

“Tell me and I will forget.
Show me and I will remember.
Involve me and I will understand.
Step back and I will act.”

Kunst is dat je voldoende kaders schept om mee te starten.

Valkuil is dat je te weinig kaders schept en dat mensen niet snappen wat er van hen wordt verwacht.

 1. Wat is jouw rol?

Denk na over jouw rol binnen het project. Ben je mede-uitvoerder, coördinator, eindverantwoordelijke of facilitator. Je rol heeft invloed op hoe anderen zich opstellen. Als jij los kan laten, nemen anderen verantwoordelijkheid. Als facilitator kijk je wat de groep en de groepsleden nodig hebben om te functioneren. De ene groep heeft weinig nodig, de ander wat meer.

Het kan ook zijn dat je een grotere rol hebt in het project. Wees dan realistisch en verwacht niet dat mensen zich verantwoordelijk gaan voelen voor jouw taken.

Kunst is het loslaten.

Valkuil is dat je te weinig aandacht geeft aan de successen van de groep.

Persoonlijk advies nodig?

VCA is er voor alle vrijwilligersorganisaties in de stad, om te helpen bij vragen rondom vrijwilligerswerk. Kijk voor een adviseur in jouw stadsdeel op deze website.