“Geen afstand is te kort”

Heen en weer 2

“Ik heb de leukste vrijwilligersbaan van de wereld.” Karen is social driver, bij stichting Heen & Weer. Zij vervoert mensen die slecht ter been zijn over korte afstanden door hun wijk in de Pijp en de Rivierenbuurt. “Geen afstand is te kort voor mij.”

Klanten kunnen zo boodschappen doen, uit eten gaan, naar fysiotherapie en naar een activiteit. Per rit betaal je één euro. De auto’s die gebruikt worden zijn klein, elektrisch, geruisloos en stankvrij. Er is plek voor de chauffeur en één andere persoon en er kan een compact opgevouwen rolstoel, de boodschappen of rollator mee in de bagageruimte.

Met de auto naar Amerika

“Ik vind rijden heerlijk, ook door de stad. Vroeger reisde ik de hele wereld over samen met mijn man. We zijn zelfs naar het Zuidwesten van de Verenigde Staten gereden. Oorspronkelijk kom ik hier vandaan. Via een uitwisselingsprogramma kwam ik als jongere een jaar naar Nederland; dat was voor mij als thuiskomen. Toen ik terug was in de VS heb ik geld bij elkaar gesprokkeld en gespaard en ben daarna op eigen houtje weer terug naar Nederland gekomen.”

“Ik maak eindeloos veel leuke dingen mee in de auto als chauffeur. Eens kwam ik een mevrouw ophalen die wilde gaan eten in een restaurant, alleen bleek het de verkeerde dag en was het gesloten. Tegenover haar huis zijn we met zijn tweeën naar de kroeg gegaan en hebben bitterballen gegeten. Dat kon omdat ik daarna geen ritten meer had. En ik zat eens met iemand in de auto die een aantal dezelfde vrienden en kennissen heeft als ik, maar we hadden elkaar nog nooit ontmoet – dat was grappig. Het is gewoon fijn om met klanten te rijden; uit wederzijdse dankbaarheid kunnen mooie gesprekken volgen.”

Elektrische auto’s

Stichting Heen & Weer is in mei 2017 begonnen. “Mijn buurvrouw is een van de initiatiefnemers en ik ben al vanaf het begin betrokken als chauffeur. We begonnen met twee elektrische auto’s en inmiddels is de vijfde op komst. “Deze vrijwilligersbaan is mij op het lijf geschreven. Soms heb ik de tijd om net wat meer te doen, bijvoorbeeld met iemand die slecht ter been is de winkel in, zodat ik kan helpen om iets te pakken; maar dat kan echt alleen als het schema het toestaat en dat is niet zo vaak. We worden steeds populairder! Soms snappen mensen niet dat je geen verzorger bent, dat is lastig. Wij verwachten dat mensen min of meer klaar staan om te vertrekken; we rijden op een schema dat is gemaakt door onze planners.”

Goede manier om de stad te leren kennen

“Ik hou er een goed gevoel aan over om nuttig bezig te zijn voor andere mensen. Het vervult een behoefte en dat geeft voldoening. Ik leer elke dag van dit werk. Ik kan niet precies omschrijven wat dat is, maar bijvoorbeeld om mijzelf beter dienstbaar op te stellen, om te handelen afhankelijk van wat nodig is en niet naar mijn eigen ideeën. Je leert ook de stad goed kennen, niet alleen de straten maar ook wat er te doen is en welke hulpinstanties er zijn. Het is ongelofelijk hoeveel er wordt gedaan voor ouderen en hulpbehoevenden.”

Tractors op de boerderij

“Het is een hele ervaring om zo te rijden. Op de boerderij waar ik opgroeide reed ik rond in auto’s en op tractors en werkte ik met mechanische en technische dingen. Ik raak dan ook niet snel in paniek als iets niet werkt of er gaat iets mis; ik weet precies hoe ik het meeste uit de auto kan halen zonder te hoeven laden.”

Wil jij ook Amsterdammers helpen door ze te vervoeren? Kijk dan hier

Interview: Helen Kooistra
Foto’s: Jackie Mulder en Mark Rammers

Stichting Heen & Weer

Heen & Weer is opgericht door Mia Bouwhuis en Titia van Grol. De eerste twee auto’s van Heen & Weer zijn gedoneerd door een anonieme schenker. Financiën worden geregeld met crowdfunding, sponsoring, subsidies, bijdragen van fondsen en vrienden van Heen & Weer. De stichting is altijd op zoek naar meer chauffeurs, planners en donateurs. Neem contact op via secretariaat@stichtingheenenweer.nl.