“Dankzij vrijwilligerswerk vond ik een baan die mij op het lijf is geschreven”

26 april 2023
HIlke

Hilke heeft altijd leuke maar behoorlijk pittige jobs gehad. Totdat ze helemaal vast liep en twee jaar lang niets meer wilde. Haar therapeut adviseerde haar na een poosje: ‘Misschien is vrijwilligerswerk iets voor jou?’ Zo kwam ze achter de bar terecht bij buurtcentrum De Boomsspijker. “Ik was hier eerst sceptisch over, maar kon niet anders. Langzaamaan kwam ik weer helemaal tot bloei. Dit heeft mij zelfs geholpen om weer aan een betaalde baan te komen!”

“Werk waarbij ik niet hoefde na te denken, dat was wat ik op dat moment nodig had. Drankjes inschenken, contact maken en vooral niet te veel ‘moeten’. Ik voelde me achter de bar in het buurtcentrum steeds meer als een vis in het water. Ik vond het heerlijk om met de bezoekers te kletsen over van alles en nog wat. Na een poosje werd ik gevraagd om meer verantwoordelijkheden op me te nemen. Ik werd wel blij van dit idee, dus zo ging ik ook actief contacten leggen in de wijk met bewoners en in samenwerking met de buurtwerker op zoek naar sleutelfiguren en gangmakers.”

Een breekpunt

Hoe anders was het een paar jaar ervoor. Ik had altijd leuke maar behoorlijk pittige jobs gehad: vestigingsmanager van een uitzendbureau, recruitment, personeelszaken en officemanager bij een vastgoedgroep. Doordeweeks liep ik in pak en op hakken en in het weekend droeg ik een spijkerbroek en sneakers. Maar het werk paste niet meer bij mij, ik besloot ontslag te nemen, en kwam daarna terecht in de creatieve sector, bij een architecten- en ontwerpbureau en een bedrijf van creatieve marketeers. Het salaris was aanzienlijk lager; een kwart van wat ik eerder verdiende.” Bij haar laatste werkgever is ze op een vervelende manier weggegaan. “Dat raakte me enorm. Het was een breekpunt. Alle ellende van vroeger kwam naar boven. Twee jaar lang wilde ik niets meer.”

“Gelukkig vond ik een therapie die mij weer op de been hielp. De therapeuten adviseerde mij: ‘Misschien is het doen van vrijwilligerswerk iets voor jou?’ En zo ben ik bij een spreekuur van Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) terecht gekomen. Ik heb hier van mijn hart geen moordkuil gemaakt. Samen zijn we gaan kijken naar passend vrijwilligerswerk en zo kwam ik dus bij het buurtcentrum terecht.”

Wat een kans

“Tijdens een teamoverleg in het buurtcentrum hoorde ik over een betaalde vacature bij stichting BOB Helpt. Zij begeleiden bewoners op de Oostelijke eilanden richting (vrijwilligers)werk, leerstages en/of scholing. Ze zochten een bureaumedewerker voor 20 uur in de week. Een betaalde buurtbaan, dat leek op mijn lijf geschreven. Ondanks mijn onzekerheid –  ik dacht dat ik nooit zou worden uitgenodigd voor een gesprek – heb ik een sollicitatiebrief geschreven. En, ik mocht op gesprek komen. Ik had direct een klik met projectleider Chiquita en werd aangenomen. Wauw.”

“Ik was redelijk de oude en wist: ik moet het druk hebben om tot bloei te komen. Toen de nieuwe Buurtkamer werd opgericht, heb ik gelijk aan Chiquita aangegeven dat ik dat ook leuk vond,” zegt Hilke enthousiast. “Samen met een bestuurslid heb ik de buurtkamer ingericht. Onlangs hadden we hier een talkshow met 43 mensen die luisterden naar een stedenbouwkundige en een architect die de boel ontworpen heeft.” Chiquita vult aan: “De Buurtkamer wordt door ons beschikbaar gesteld voor de mensen in de buurt die zelf mogen bedenken wat ze daar willen doen. Mensen die bijvoorbeeld in de bijstand zitten, hebben vaak een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij willen werkgelegenheid koppelen aan de mensen in de wijk die begeleiding nodig hebben. Binnenkort starten we ook met een vrouwenproject.”

Het einde?

In december houdt de baan van Hilke waarschijnlijk op, want stichting BOB Helpt heeft zelf geen geld en is afhankelijk van subsidies. “Jammer, want de laatste weken begint het kwartje te vallen,” merkt Hilke op. “Mijn beoordeling was best oké, met ook wel een kritische noot. Ik krijg begeleiding van Chiquita en heb ook een externe coach. Maar ik hóóp na december toch nog bij BOB Helpt te werken. En mocht dat toch niet zo zijn, dan weet ik zeker dat ik ook wel weer mijn weg vind, dat vertrouwen heb ik inmiddels wel!”

Ook vrijwilligerswerk doen?

In onze vacaturebank staan honderden leuke vrijwilligersklussen. Voor ieders talent en agenda.
Zoek online of maak een afspraak op één van onze spreekuren.

Foto’s: Jackie Mulder