Charlotte helpt dakloze gezinnen aan een huis

5 januari 2023
Charlotte Regenboog interview

Eén van de belangrijkste dingen in het leven is het hebben van een dak boven je hoofd. Een veilige thuishaven waar je altijd terecht kan. Toch zijn er veel mensen in Nederland die niet zo’n veilige thuishaven hebben. Daarom besloot Charlotte vrijwilliger te worden bij De Regenboog Groep, een organisatie die opkomt voor kwetsbare Amsterdammers. Iedere week zet Charlotte zich in om dakloze gezinnen te helpen aan een woning: “Het is heel waardevol om mensen te helpen hun eigen veilige plek te vinden.”

Een bijzonder ‘huisje’

Samen met Charlotte neem ik plaats in het zogenaamde ‘huisje’: een klein kantoortje midden in PostOost, het participatiecentrum in Amsterdam-Oost. De plek straalt rust, vrede en openheid uit. En dat is niet het enige bijzondere aan deze plek. Iedere donderdag spreekt Charlotte namelijk in dit ‘huisje’ een aantal dakloze gezinnen in hun zoektocht naar een eigen huis. “Iedere week zie ik zo’n vier gezinnen. Na een kennismakingsgesprek stappen we samen in het proces op zoek naar een passende woning en dan begint ook het inschrijven op verschillende woningen door heel Nederland. Het is een eerste stap naar een veilig thuis. Meestal zie ik moeders met kinderen afkomstig uit Suriname of Ghana. In veel gevallen zijn deze gezinnen overgehaald door familieleden om naar Nederland te komen. Ze mogen dan een tijdje bij familie overnachten, maar er komt vaak een moment dat ze hier weg moeten. Dan komen ze op straat te staan en moeten ze een nieuwe plek zien te vinden.”

‘Als ik vrijwilligerswerk ga doen, dan bij De Regenboog Groep”

“Tijdens Nationale Vrijwilligersdag organiseerde De Regenboog Groep een open dag waar ik heen ben gegaan. Dit inspireerde me en ik vond het bijzonder om te zien wat voor goed werk ze daar deden. Ik werkte destijds nog in de politiek, maar toen ik daar in 2010 mee stopte, ben ik gevraagd om toe te treden tot de Raad van Toezicht van De Regenboog Groep. Na zeven jaar moest ik helaas stoppen met werken omdat ik ernstig ziek werd. Toen heb ik tegen de directeur gezegd dat als ik ooit vrijwilligerswerk zou gaan doen, dat bij De Regenboog Groep zou zijn. Dat moment kwam drie jaar later in 2020. Ik ging kijken naar de mogelijkheden en nu werk ik hier alweer twee jaar als vrijwilliger.”

De mooiste ervaring ooit

“Ik denk dat dit mijn mooiste ervaring is tot nu toe,” vertelt Charlotte wanneer ik haar vraag wat dit vrijwilligerswerk haar tot nu toe heeft gebracht. “Ik weet zelf hoe het is om een fijn thuis te hebben en het is waardevol als je anderen ook kunt helpen om dit te krijgen. Bovendien is het geweldig om te zien wanneer de gezinnen plezier krijgen in het proces zelf. Wanneer ze merken dat ze iedere keer een stuk opschuiven op de lijst en dichterbij een woning komen dan is het niet alleen de woning, maar ook het proces waar ze enthousiast van worden. Zelf heb ik altijd plezier gehad in het zoeken naar woningen, bijvoorbeeld een kamer in Amsterdam voor mijn kinderen en een koopwoning voor vrienden. Ik weet niet waarom ik dit zo leuk vind, maar ik denk door het stukje perspectief dat de kans op een woning kan bieden. Ik ben ervan overtuigd dat je blij moet worden van het vrijwilligerswerk dat je doet, anders hou je het niet vol. Je kan pas geven wanneer je goed voor jezelf zorgt, je lekker in je vel zit. Dan kan je ook wat voor anderen betekenen.”

‘Soms is er discriminatie’

Het werk kent naast de mooie kanten, ook een aantal uitdagingen. “Hoe kan het dat een gezin dat twee maanden ingeschreven staat al op plek 17 op de lijst staat voor een woning en een mevrouw die al veel langer ingeschreven staat telkens maar wordt uitgeloot? Soms snap je niet hoe dingen werken of doe je heel hard je best, maar lukt het niet om een goede woning te vinden. Dat kan wel frustrerend zijn. Bovendien is er ook nog steeds veel discriminatie. Een keer is er in de zoektocht naar een woning gezegd: ‘maar u begrijpt toch wel dat we een hele hechte community zijn, dat de buren zullen controleren of u ‘s ochtends de gordijnen wel open doet en de vuilcontainer op de juiste plaats en tijd neerzet. Wij doen wel aan sociale controle in onze gemeente,’ zulke dingen zijn heel cru.” Toch overheersen de mooie momenten en één van die momenten zal Charlotte nooit vergeten: “Dat was toen ik een vader uit Frans-Guyana hielp aan een woning. Op een gegeven moment hadden we een hele mooie woning gevonden met ruime kamers en een balkon aan de zuidkant. Hij was hier zo dankbaar voor dat hij besloot mij en mijn partner uit te nodigen. Hij vroeg ook zijn familie uit Amsterdam te komen en wij hadden een geweldige avond met heerlijke Surinaamse gerechten.”

Buiten de lijntjes kleuren

Wanneer Charlotte ergens voor gaat, dan bijt ze haar tanden erin totdat het gelukt is. Dat is ook het geval met dit vrijwilligerswerk. “Dit vrijwilligerswerk geeft me de kans om de randjes op te zoeken of net buiten de lijntjes te kleuren. Waar maatschappelijk werkers soms weinig mogelijkheden hebben, kan ik als vrijwilliger net iets meer. Zo zou ik bijvoorbeeld nog wel eens aan de woningbouwcorporatie willen vragen hoe het kan dat sommigen na twee maanden al bijna een woning hebben en anderen na hele lange tijd nog geen enkel zicht hebben op een woning. Daarnaast gaat er nog veel fout in Nederland, het is bizar dat moeders met jonge kinderen op straat komen te staan. Dit komt mede door het beleid. Wellicht kan ik me in de toekomst nog verder verdiepen hierin.” Eén ding is in ieder geval zeker: Charlotte stopt nog lang niet met dit vrijwilligerswerk.

Ook vrijwilligerswerk doen? 

Dat kan bij De Regenboog Groep. 
En via ons vind je meer dan 1500 klussen in Amsterdam. Voor ieders talent en agenda.
Zoek online of maak een afspraak met één van onze bemiddelaars.

Interview: Kiki Dusebout
Foto: Huub Zeeman