Allround vrijwilliger bij het Repair Café

16 december 2015
Joep Scholder low

Wie ben je?
“Ik ben Joep Scholder, 64 jaar en woon sinds 15 jaar in Noord. Ik ben hier naar toe gekomen vanwege de ruimte; hiervoor heb ik in bijna alle andere stadsdelen gewoond.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Overleven met een uitkering; leven wordt steeds duurder. Daarnaast ben ik een verwoede verzamelaar van van alles en nog wat: koper, treinen, meubels om op te knappen. Mijn collega’s noemen mij een houtwurm. Verder ben ik een filmliefhebber, koop ik graag tweedehands dvd’s bij kringloopwinkels en is informatie verzamelen over de Tweede Wereldoorlog een grote hobby.”

Wat doe je als vrijwilliger?
“Ik ben allround vrijwilliger bij het Repair Café van Combiwel op de Meeuwenlaan, iedere dinsdag- en donderdagmiddag. Klanten komen met kapotte elektrische apparaten, ik ontvang ze met een praatje en kopje koffie of thee. De apparaten worden ingevoerd in de administratie en als ze klaar zijn krijgen de klanten een telefoontje dat zij hun apparaten gemaakt en wel kunnen ophalen. Of, heel soms, de boodschap dat het apparaat – helaas – niet meer te herstellen is. Ook doe ik het voorbereidende werk voor onze vrijwilliger-elektricien, ik maak de apparaten open en zet ze na de reparatie weer in elkaar.”

Het leukste dat ik hier heb meegemaakt is…
“Een oudere Pakistaanse meneer kwam met een totaal kapotte radio, de draden hingen eruit. Deze radio was niet meer te repareren en we hebben de meneer een andere wel werkende radio meegegeven. Hij was blij verrast en kwam daarna met een oude grammofoon 78-toeren en twee oude grijs gedraaide langspeelplaten met Pakistaanse muziek. Deze kregen we wel aan de praat; de man was zo dankbaar!”

Wat is jouw tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen?
“Ga er op af! Ik ben via-via bij mijn vrijwilligerswerk terecht gekomen, een stagiair van Combiwel gaf mij de tip over het Repair Cafe en ik werd meteen warm ontvangen!”

Foto: Rob Beense

Wil je ook vrijwilligerswerk doen? Maak een afspraak met de Vrijwilligerscentrale Amsterdam Vestiging Noord, op 020-6365228. Iedere dinsdagochtend is er van 9:00 – 12:00 uur inloopspreekuur in Huis van de Wijk Waterlandplein.