Vrijwilliger van de maand: Harry is koffiemaatje

2018 Harry site

Wie ben je?
Ik ben Harry van Hartingsveldt, 61 jaar oud, geboren in Slotermeer en als jong jongetje naar Amsterdam Noord verhuisd. Ik heb later bij wijze van tussenstap in Almere gewoond, dit beviel slecht en ben binnen een jaar terug verhuisd naar mijn geliefde Amsterdam Noord.”

Wat doe je in het dagelijks leven?
“Ik doe veel vrijwilligerswerk, onder meer bij Het Open Huis, een sociëteit voor alleenstaanden. Hier organiseer ik onder andere de zondagmiddagactiviteit: ballroomdansen, speciaal voor de LHBT doelgroep. De muziek, variërend van rock and roll tot salsa, kies ik zelf uit. Bij verpleeghuis Jan Bonga in Geuzenveld verzorg ik wekelijks de huisradio met Nederlandstalige muziek, plus eenmaal per maand een optreden op het podium. Ik zing dan met microfoon en de bewoners zingen mee.”

Wat doe je als vrijwilliger in Amsterdam Noord?
Ik ben koffiemaatje bij Stichting Philadelphia; mijn maatjes zijn Kees, Freek en sinds kort ook Els. Zij wonen gezamenlijk in gemeenschappelijk beschermd wonen, eerst op locatie De Luifel en sinds kort, in verband met verbouwing op locatie De Werf. Ik ga bij hen op de koffie en met hen op stap, soms organiseer ik ook het bewonersbusje en neem ik een ploegje mee naar bijvoorbeeld het tuincentrum voor een Kerstmarkt. Op vrijdag gaan we naar buurtcentrum de Driehoek voor een creatieve activiteitenmiddag. Hier wordt dan ook gezamenlijk soep gegeten, gemaakt door vrijwilligers, heel gezellig.”

Wat is je beste/mooiste ervaring bij het vrijwilligerswerk?
Een keer was ik muziek aan het draaien op televisie, met daarbij door mijzelf uitgezocht beeldmateriaal, voor bewoners van de Philadelphia groep. Een bezoeker in een rolstoel keek op en ging met zijn gitaar op schoot mee tokkelen, waarbij alle emoties tevoorschijn kwamen, lachen en huilen tegelijk. Een heel bijzonder moment.”

Wat is je tip bij het zoeken naar vrijwilligerswerk?
“Kijk goed naar wat je eigen kwaliteiten zijn. Ben je bereid om jezelf verder te ontwikkelen? Ga op zoek en stap er vervolgens actief op af!”

Wil je ook vrijwilligerswerk doen? Maak een afspraak met de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Vestiging Noord, 020-6365228 of kijk op www.vca.nu/noord.