Klein met grote betekenis voor Amsterdam

Nadine

“Ik was verhuisd van Amsterdam naar Weesp en inmiddels ook buiten Amsterdam gaan werken. Toch wilde ik graag verbonden blijven aan ‘mijn’ stad. Via een vriendin hoorde ik toen dat Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) op zoek was naar bestuursleden voor hun Raad van Toezicht.” Inmiddels is Nadine van der Sluis hier alweer tien jaar met veel plezier de voorzitter.”

“Vier keer per jaar vergaderen we, samen met de directeur van VCA. Over het jaarplan, over financiën, over projecten die VCA start, over innovaties in het vrijwilligerswerk. Ieder lid van onze Raad van Toezicht heeft een eigen expertise, waarin we een klankbord voor de directeur zijn. Ik ben vaak een gesprekspartner als het gaat om netwerken met andere organisaties of de samenwerking met de gemeente. Ook ben ik het afgelopen jaar, samen met een ander lid en het team, druk geweest met het organiseren van een afscheid voor onze vertrekkend directeur en de zoektocht naar een nieuwe directeur.”

Wat is je motivatie om hier vrijwilligerswerk te doen?

“Ik vind de VCA een mooie organisatie; klein met grote betekenis voor Amsterdam en Amsterdammers. Wat ik bijzonder vind is dat we er voor iedereen zijn: voor alle Amsterdammers die iets voor de stad of een ander willen doen en voor alle organisaties die met vrijwilligers werken. Of dat nu sport, cultuur, milieu of zorg is. Of het nu een grote organisatie met ook betaalde professionals is, of een kleinschalig initiatief in een wijk. Ik vind het fantastisch dat zoveel Amsterdammers iets willen doen voor hun stad en voor andere Amsterdammers. Het is belangrijk dat dat vrijwilligerswerk goed wordt ondersteund – professioneel is. VCA helpt mensen met het vinden van een geschikte plek, en is er ook voor organisaties. Hoe doe je dat nou, werken met vrijwilligers?”

Wat brengt dit vrijwilligerswerk jou?

“Verbinding met de stad en verbinding met wat ik belangrijk vind: dat mensen kunnen meedoen en bijdragen aan wat zij belangrijk vinden. Daarnaast doe ik ook ervaring op waar ik van leer en waar ik weer iets aan heb in mijn dagelijkse werk als procesbegeleider. Zoals het voeren van slechtnieuwsgesprekken. Dit heb ik onlangs een paar keer moeten doen in de sollicitatieprocedure voor een nieuwe directeur voor VCA. Niet leuk om te doen, maar wel leerzaam. Ik merkte dat het waar is wat je leest in de managementboekjes – een slechte boodschap kun je maar het beste aan het begin van het gesprek vertellen en daarna toelichten.”

Foto’s: Kim Cerrone

Ook iets voor jou?

Ook vrijwilligerswerk doen bij VCA? Bekijk hier de openstaande vrijwilligersvacatures.
In heel Amsterdam zijn zo’n 1500 openstaande vrijwilligersklussen. Benieuwd? Lees hier meer.