Van vrijwilligerswerk naar een betaalde job

henny website

“Mensen komen hier soms huilend binnen en gaan uiteindelijk met een lach weg, dat is heel mooi.” vertelt Henny. Ze is vier jaar geleden begonnen als vrijwilliger, en inmiddels doorgegroeid naar betaalde kracht bij Huis van de Wijk Olympus; een buurtcentrum voor buurtbewoners waar ook veel dingen georganiseerd worden, zoals scrabblen, portrettekenen en dans. 

Meerdere keren wordt Henny weggeroepen tijdens ons gesprek, ze is onmisbaar bij Olympus. Nooit had ze verwacht dat ze hier nu zou staan, ze begon namelijk als vrijwilliger bij Olympus. Als gastvrouw hielp ze de mensen die binnenkwamen, gaf ze informatie en schonk ze koffie in. “Ik moet bekennen, in eerste instantie was ik helemaal niet gemotiveerd om vrijwilliger te worden. Door mijn verleden met schulden kwam ik soms bij een schuldhulpverlener, die stelde voor dat ik vrijwilligerswerk zou gaan doen. Ik stelde voor de grap voor om hier te gaan werken achter de balie, en toevallig hadden ze nog iemand nodig. Ik begon het steeds leuker te vinden en ik ging steeds meer dingen doen. Als ze iemand nodig hadden, dan stond ik er. Ik heb geen spijt van mijn keuze, ik heb ontzettend veel geleerd. Het was extra leuk omdat ik hier in de buurt woon en veel mensen ken, die kwam ik hier ook tegen.”

Hoe moet ik dit doen?

Door het uitvallen van de vorige beheerder kreeg Henny een kans om door te groeien naar een betaalde baan als beheerder. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik het eerst echt niet geloofde toen mij een contract werd aangeboden. ‘Waarom ik?’ dacht ik. Maar ik ben zo dankbaar voor deze kans.” De werkzaamheden verschillen erg van het vrijwilligerswerk. “Nu verhuur ik de ruimtes die we hebben, doe ik de inkopen en hou ik alle uren bij van bijvoorbeeld de gastvrouwen. Soms stuur ik de andere gastvrouwen aan, in het begin was dit moeilijk omdat ik zelf natuurlijk ook vrijwilliger ben geweest maar het gaat steeds beter. Ik doe dingen die ik nog nooit gedaan heb. Soms krijg ik dingen waarvan ik denk: hoe moet ik dit doen? Maar dan doe ik het toch en uiteindelijk lukt het wel. Ik leer ontzettend veel.”

De diversiteit maakt het mooi

Elke dag is anders; andere mensen, andere dingen en vooral ook andere verhalen. De één is harstikke vrolijk en de ander is down en heeft problemen. Eenzaamheid en financiële problemen komen vaak voor. Soms komen mensen huilend binnen en hebben hulp nodig, met een goed gesprek help je mensen dan vaak al zo erg. Dat vind ik mooi om te zien. Ook spelen wij als Huis van de Wijk echt een verbindende rol. Sommige mensen komen hier binnen en kennen helemaal niemand. Maar door te blijven komen, leren ze anderen kennen en er zijn zelfs wel eens stelletjes geboren. Tegenwoordig zit iedereen op zijn telefoon, maar hier zie je bijna geen telefoons. Er wordt gewoon veel met elkaar gepraat en gekletst.”

(tekst loopt door onder de foto)

“Ik krijg zelfs kippenvel als ik dit vertel”

Naast de betaalde baan heeft het vrijwilligerswerk Henny nog meer gebracht. “Ik heb altijd wel wat struggles gehad in mijn leven, en doordat ik vrijwilligerswerk ben gaan doen ben ik erachter gekomen dat ik hooggevoelig ben. Ik begrijp mezelf nu een stuk meer en heb mezelf echt leren kennen.  Door het vrijwilligerswerk ben ik ook gaan beseffen dat ik wel problemen had, maar dat er mensen zijn met nog veel grotere problemen. Ik krijg zelfs kippenvel nu ik dit vertel. Je wilt mensen zo graag helpen. Maar dat helpen gaat natuurlijk niet altijd. Soms moet je wel eens ‘nee’ durven zeggen. Dat heb ik echt moeten leren. Dit vind ik heel moeilijk maar super belangrijk.”

Van de ellende naar iets positiefs

“Op dit moment doe ik geen vrijwilligerswerk, dit lukt me nu niet qua tijd, maar in de toekomst zou ik het graag weer gaan doen. Bijvoorbeeld iets met dieren, dat is toch wel een kleine droom. Maar voor nu focus ik me op het Huis van de Wijk. Ik wilde namelijk een baan zoeken en mijn huis leuk maken, dit is allebei gelukt dus in feite heb ik nu gewoon bereikt wat ik wilde bereiken. Ik ben nu best heel gelukkig. Dit komt mede door het vrijwilligerswerk. Van de ellende naar iets heel positiefs.”

Interview: Kiki Dusebout
Foto’s: Jackie Mulder


Wil je ook iets voor een ander doen?

Kijk in onze vacaturebank, daar vind je ruim 1000 leuke vrijwilligersklussen in de stad. Kijk wat bij jou past!