De loopbaan van vrijwilliger Anne Coos

6 januari 2017
artis-anne-maartje

Maartje Pauw (vrijwilligerscoördinator) en Anne Coos (vrijwilliger). Foto: Albert Nanning

“Er kan hier zó veel!” zegt Anne Coos over haar vrijwilligerswerk bij ARTIS. Begonnen als publieksbegeleider in de tuin, daarna bij Micropia en nu in training voor het ARTIS-Planetarium: ze had het niet van tevoren kunnen bedenken. “En alles heeft z’n eigen uitdaging.”

Terug
“ARTIS is een instituut, iedereen kent het. Ik heb tijdens mijn studie psychologie het vak ethologie hier in de ARTIS-collegezaal gevolgd. Ik kan me nog herinneren dat de colleges toen populair waren, ook omdat de professor heel beeldend kon vertellen. Alle studenten zorgden dat ze op tijd waren, anders was de collegezaal vol en werd je niet meer toegelaten. En dat voor een niet verplicht college! Toen ik mijn selectiebijeenkomst had voor ARTIS, ruim veertig jaar later, werd die gehouden in dezelfde collegezaal. En er was bijna niets veranderd. Heel bijzonder om na een half leven weer op die plek terug te komen.”

Ik vind het mooi om de verwondering te zien bij bezoekers

Van Apenhuis tot Micropia
“In de tuin werk ik op Lemurenland, het Apenhuis, het Vlinderpaviljoen en de Bennett wallabies. Naast het werk in de tuin sta ik ook in Micropia, het enige microbenmuseum ter wereld. Daar informeer ik bezoekers vooral ook wat voor museum het is en hoe je dingen kunt ontdekken. Micropia wint veel internationale prijzen als vernieuwend museum, en dat maakt ook dat mensen niet meteen zien wat er te ontdekken valt. Soms laat ik bezoekers zien hoe iets werkt en beantwoord ik vragen, soms laat ik mensen juist zelf op onderzoek uit gaan. Dat is een kwestie van aanvoelen en inschatten.”

“Ik vind het mooi om de verwondering te zien bij bezoekers wanneer ze meer weten over microben, of wanneer ze hun eigen bodyscan doen en zien hoeveel microben we als mens meedragen. Micropia is echt bijzonder, zowel qua thematiek als manier van presenteren, en ik help bezoekers graag op weg.”

 

Binnenkort heb ik examen, en dat is best spannend!

In opleiding
Sinds een paar maanden is Anne Coos in opleiding zodat ze ook in het planetarium kan werken. “Het ARTIS-Planetarium is een grote constructie waarmee we bezoekers laten zien hoe de planeten zich tot elkaar verhouden en hoe de ruimte werkt. Er komen grote groepen. Eén vrijwilliger informeert de bezoekers en de andere bedient het paneel om het verhaal te ondersteunen. En soms volgt de uitleg de techniek, want het is best een klus om de bediening goed te doen! Ik krijg een uitgebreid opleidingstraject, waarbij niet alleen sterrenkunde maar ook de technische bediening van het paneel wordt uitgelegd. En daarna is het een kwestie van veel oefenen. Binnenkort heb ik examen en wordt beoordeeld of ik voldoende weet en kan, en dat is best spannend!”

Trots
“ARTIS en Micropia biedt zoveel kansen om vrijwilligerswerk te doen, dat had ik van tevoren nooit kunnen bedenken. Zo zijn er ook nog rondleiders die bezoekers voor en achter de schermen meenemen, zijn er kinderfeestjes en worden er speciale diensten ingelast als er een olifantje of giraffe is geboren. Als vrijwilliger heb je leuk contact met elkaar, en zeker ook met de vrijwilligerscoördinatoren. Ook wordt er veel tijd besteed aan het betrekken van vrijwilligers bij het beleid van ARTIS, speciale acties en collegereeksen. Dat maakt dat ik trots ben om deel te maken van ARTIS!”

Ook vrijwilligerswerk doen bij Artis?
Bekijk de vacature op onze vacaturebank: Medewerker Laboratorium Artis-Micropia. Of bekijk de website van Artis met meer informatie over vrijwilligerswerk bij Artis.