“Ik wil mijn gedachten veranderen”

20 december 2018
streetart4-aimable-691

Street Art Museum Amsterdam (SAMA) is een non profit organisatie in Amsterdam Nieuw West. Ze ontwikkelen een unieke collectie van meer dan 200 straatkunststukken in Nieuw West, West en Schiphol. Ze geven rondleidingen aan groepen uit alle landen. Ik spreek af met één van de vrijwilligers, Aimable, in het kantoor van SAMA op de Immanuel Kanthof in Nieuw West.

Aimable is sinds begin september vrijwilliger bij het Street Art Museum Amsterdam. Hij komt uit Burundi en spreekt daardoor Frans. En dat misten ze nou net bij SAMA, iemand die Franstalige toeristen kon rondleiden. Aimable is asielzoeker en is twee jaar geleden in het AZC in Amsterdam komen wonen, in afwachting van een status. Daarvoor woonde hij een klein jaar in een AZC in Haarlem.

Als ik binnenkom in het kantoor dat volhangt met kunst en waar alle muren zijn beschilderd met graffiti, is hij bezig om de nieuwe vrijwilliger Amandine uit Frankrijk in te werken. Met behulp van een Excel bestand waarin alle kunstwerken uit de rondleiding staan, met een beschrijving over de geschiedenis ervan en over de kunstenaar. Aimable heeft dit overzicht gemaakt, zodat rondleiders na hem ermee uit de voeten kunnen.

Ik wil vrijwilligerswerk doen, want ik wil niet de hele dag in het AZC blijven. In het AZC heb ik meer stress.

We doen het interview in het Nederlands, wat hem goed afgaat. Soms verduidelijkt hij nog iets in het Frans, wat ik wel kan verstaan. Ik ben benieuwd waarom Aimable vrijwilligerswerk is gaan doen.

“Ik wil vrijwilligerswerk doen, want ik wil niet de hele dag in het AZC blijven. Ik wil wat anders doen, buiten. In het AZC heb ik meer stress. Ik wil mijn gedachten veranderen. Ik wil graag iets doen en kennismaken met nieuwe mensen. En mijn Nederlands oefenen.”

Hij gaat twee keer per week naar Nederlandse les bij Boost en werkt drie tot vier dagen per week bij SAMA. In Burundi studeerde Aimable bedrijfseconomie. Hij werkte daarna in een katoenfabriek, waar hij de voorraden beheerde.

Aimable geeft rondleidingen aan Franstalige toeristen door Nieuw West langs kunstwerken

“In Burundi bestaat vrijwilligerswerk niet. Toen ik hier voor het eerst vrijwilligerswerk ging doen was ik verbaasd: je werkt en je krijgt geen geld! Ik deed vanuit het AZC in Haarlem met een groep asielzoekers klusjes bij mensen thuis: schilderen, in de tuin werken. Later in Amsterdam deed ik vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis. Ik deed spelletjes en sport met de bewoners. En nu bij SAMA. Nu vind ik vrijwilligerswerk goed: het is goed om mensen te helpen.”

Aimable geeft rondleidingen aan Franstalige toeristen door Nieuw West langs kunstwerken die SAMA beheert en een groot aantal zijn op initiatief van SAMA tot stand gebracht. De rondleiding duurt ongeveer 2,5 uur.

Ik vind kunst leuk. Het is een nieuwe liefde

“In het begin was het moeilijk, want niemand sprak Frans hier en ik sprak weinig Nederlands en Engels. Ik moest de kunstwerken en de buurt leren kennen. Ik vind kunst leuk. Het is een nieuwe liefde. Mijn favoriete kunstwerk is “Smile” van de Colombiaanse graffiti-artiest Stinkfish. “Smile” is hier vlakbij, bij de Vlugtschool. Ik wil als ik een status heb gekregen, zelf kunst gaan maken.”


Smile van Stinkfish

Als ik afscheid neem van Aimable, vertelt hij nog dat hij Jelle zo dankbaar is. Dat is de bemiddelaar van VCA die Aimable hielp aan deze plek.

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen bij SAMA? Bekijk hier de vacatures.

Foto’s: Marleen Hoogkamp