“Ik ontmoet veel bijzondere mensen”

Hetty van Bommel van Convoi Exceptionnel

Hetty van Bommel is artistiek leider van Convoi Exceptionnel, dat theatrale kunstprojecten maakt die mensen met elkaar verbindt. Ze heeft als één van de eerste kunstenaars in 2000 in de grote loods op het NDSM-terrein in Noord een werkplaats: de Roze Studio. Van daaruit worden de projecten van Convoi Exceptionnel bedacht en gemaakt. Convoi Exceptionnel werkt zonder geld.

Verhaal
“Sinds ik de Vrijwilligers Centrale Amsterdam heb ontdekt, heb ik veel nieuwe mensen ontmoet, hele goeie bijzondere mensen. Alle vrijwilligers die hier werken worden helder aangestuurd. Ik wil ze hier een warm bad bieden. Dat kost energie en aandacht, dat klopt. Bijna allemaal hebben ze een verhaal, vaak de reden waarom ze nu vrijwilligerswerk willen doen. De één wil  na een burn out weer rustig beginnen, de ander is werkloos en probeert een netwerk op te bouwen in een nieuwe richting. Hier kunnen mensen hun hoofd leegmaken, iets doen zonder dwang. Ik ga zorgvuldig om met deze persoonlijke verhalen.”

Sinds ik met vrijwilligers werk, rust het niet allemaal meer alleen op mijn schouders

Voordat ze met vrijwilligers via VCA werkte, vroeg Hetty alleen om hulp in haar eigen netwerk van kunstenaars, die over het algemeen weinig tijd hebben. Ze had behoefte aan mensen die zich voor wat langere tijd kunnen committeren aan de organisatie of aan een project. “Sinds ik met vrijwilligers werk, kan ik Convoi verder uitbouwen, het rust niet allemaal meer alleen op mijn schouders.”

Open gesprek
“Ik voer een open gesprek met mensen die via VCA hier komen. De eerste vraag die ik stel is: waarom heb je je bij VCA als vrijwilliger aangemeld? Dat interesseert me. Wat wil je doen? Wat kan je? Als ik weet wat je wilt, ga ik kijken hoe dat past. Als je hier begint, spreek ik eerst twee keer proefdraaien af. Dan zorg ik voor een kleine klus en kijk ik wat je kan en wat je aankan.”

Die gesprekken vinden plaats in de Roze Studio. Een prachtige ruimte, beneden een werkplaats, een stalen trap naar boven, daar de keuken, twee enorme tafels op wielen, een zitje bij de immense ramen. Een huiselijke sfeer. De suiker zit in de gereedschapskist.

Bijzondere ontmoetingen
“In deze tijd willen steeds meer mensen ruimte maken voor bijzondere ontmoetingen. Vrijwilligerswerk is een mooie stap. Je voelt je nuttig, je draagt ergens aan bij.”

Bij Convoi Exceptionnel werken ze volgens het snelkookpanprincipe: samen in korte tijd bouwen aan een project: de artistiek leider, verschillende kunstenaars, technici, de webmaster iedereen wordt erbij betrokken. Iedereen krijgt de ruimte om ideeën aan te dragen. De verbinding tussen mensen die eraan meewerken is essentieel, dat maakt dat mensen ervoor gaan.

Interesse in vrijwilligerswerk bij kunstprojecten? Bekijk deze vacatures