“Ik heb echt het gevoel dat ik er bij hoor”

9 maart 2015
Anne Coos Vuurmans

Foto: Edwin Butter

Anne Coos Vuurmans (65) wilde na haar pensioen graag nog iets van betekenis blijven doen, en actief blijven bouwen aan nieuwe ervaringen. Daarom is ze publieksvrijwilliger bij Artis geworden.

“Ik word ingezet op de plekken waar het publiek vrijwel direct in contact staat met dieren. Zoals het Apenhuis, het Lemurenland en de Vlindertuin. Ik hou een oogje in het zeil en zorg ervoor dat de dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen blijven vertonen. Daarnaast geef ik informatie en maak ik het publiek nieuwsgierig naar de dieren en de planten.”

Blijven leren
“Ervaring had ik niet met dit werk. Ik heb altijd gewerkt als uitgever bij een educatieve uitgeverij. Op mijn zestigste ben ik met pensioen gegaan, maar actief blijven vind ik erg belangrijk. Ik wil blijven leren en zo een bijdrage leveren aan de maatschappij. Aangezien ik vlak bij Artis woon en het mij erg interessant leek om meer over de tuin te weten te komen en er vaker en minder vrijblijvend te komen, heb ik hiervoor gekozen.”

Ik krijg veel positieve reacties. Dat maakt het werk zeer levendig en dankbaar

Verrassende verhalen
“Het leuke aan dit vrijwilligerswerk is dat ik langere tijd op één plek sta en dus veel zie en leer over de dieren. Maar ook over de natuur, de monumenten en de geschiedenis van Artis. Het publiek is vrijwel altijd verrast als ik ze verhalen vertel en op dingen wijs waar ze anders aan voorbij lopen. Zoals de piepkleine pijlgifkikkertjes die het hoge, wat fluitende geluid in de Vlindertuin produceren. Ik krijg veel positieve reacties. Dat maakt het werk zeer levendig en dankbaar.”

Flexibel
“Ik moet officieel minimaal twee dagdelen per maand beschikbaar zijn, maar in de praktijk ben ik er vaker. Soms wel drie dagdelen per week. Gewoon, omdat ik het zo naar mijn zin heb. Er is een online rooster waarop ik me kan inschrijven op momenten die mij het beste uitkomen. Dat vind ik een groot voordeel, aangezien ik me niet te veel wil vastleggen qua tijden.”

Iedereen is hartelijk en bereid kennis met elkaar te delen

Groeien als vrijwilliger
“Ik heb echt het gevoel dat ik er bij hoor in Artis. Vrijwilligers worden door de organisatie duidelijk als zinvol, zelfs onmisbaar gezien. Er is veel aandacht voor elkaar. Dat ervaar ik als reuze positief. Iedereen is hartelijk en bereid kennis met elkaar te delen. Ook kan ik deelnemen aan een opleidingstraject, zo kan ik in de toekomst verder groeien tot rondleider. Het doen van vrijwilligerswerk is voor mij echt een meerwaarde. Ik blijf actief, heb enthousiaste collega’s en ik vind het heel inspirerend om het publiek iets mee te kunnen geven over de dierentuin. Voor hen is het een dagje uit, maar voor mij net zo!”

Interesse in vrijwilligerswerk in de sector Natuur en Milieu, net als Anne? Bekijk deze vacatures.