Helpen in de Tolhuistuin

19 mei 2021
Mohamed al Zubeiri

Een nieuw land, een nieuwe cultuur en een nieuwe taal. Allemaal uitdagingen waar je als nieuwkomer mee te maken krijgt. Mohamed is drie jaar geleden uit Jemen gekomen en vertelt hoe vrijwilligerswerk hem helpt met deze uitdagingen. “Vrijwilligerswerk geeft me het gevoel dat ik een normaal leven leid.”

Na zijn komst in Nederland begon Mohamed al snel met vrijwilligerswerk. “Ik startte als vrijwilliger in asielzoekerscentra waar ik tolkte voor nieuwkomers. Ook hielp ik mensen met hun COA (centrale opvang asielzoekers) administratie. Toen in juli 2019 mijn vrouw en vier kinderen naar Nederland kwamen, gingen we in Amsterdam Noord wonen. Hier begon ik als vrijwilliger bij Tolhuistuin. Als er een activiteit plaatsvond, belde ze mij of ik kon komen helpen. Dan hielp ik met het inrichten van de plek, verwelkomde ik bezoekers en gaf ze instructies over de maatregelen in verband met corona. Dit was geweldig, eigenlijk de eerste mogelijkheid om een connectie te maken met mensen hier. Het is niet makkelijk om in Nederland connecties op te bouwen en dit bracht me contacten en vrienden.”

“Ik word nog steeds als nieuw beschouwd”

“Het vrijwilligerswerk bij Tolhuistuin gaf me de kans om met mensen te praten en heeft me heel erg geholpen mijn taal te verbeteren. Vaak verstond ik niet wat mensen zeiden en in het begin schaamde ik me om te praten, maar dit is ook een goede motivatie om het toch te doen. Ook leerde het vrijwilligerswerk mij over de Nederlandse werkomgeving en de cultuur. Ik ben nu bijna drie jaar in Nederland, maar toch denk ik dat we nog steeds als ‘nieuw’ hier worden beschouwd, omdat ons leven nog niet 100 procent normaal is. Vrijwilligerswerk geeft me het gevoel dat ik een normaal leven leid en dat is het allerbeste. Al met al helpt het mij met mijn integratie. Nederland is super leuk en de mensen zijn heel aardig, iedereen lacht naar je en is bereid je te helpen als je een vraag hebt. Het doet me heel erg denken aan Jemen in de jaren 80.”

“Wees er voor anderen, je leeft niet alleen”

“Mijn belangrijkste motivatie om dit te doen: het helpen van mensen. Vaak voel ik me blij als er iemand voor mij is, dus het is nog mooier om er voor iemand anders te zijn. Niemand leeft alleen op de wereld, we moeten contacten maken, we moeten vrienden maken. Mijn levensmotto is dan ook: wees er voor anderen, je leeft niet alleen. Deze heb ik overgenomen van mijn vader.”

“Ik hoop dat het mensen motivatie geeft”

Sinds kort inspireert Mohamed ook anderen met zijn ervaringen. “Door corona organiseert de Tolhuistuin nu geen activiteiten, maar ik ben nu ook vrijwilliger bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam als ambassadeur. Ik praat met nieuwkomers die graag vrijwilligerswerk willen doen, ik vertel dan hoe het mij heeft geholpen en wat de positieve dingen zijn. Ik hoop dat het mensen motivatie geeft, want ze zitten vaak in dezelfde situatie als ik.”

Een toekomst vol dromen

“Iedereen zonder droom, leeft niet. Je moet plannen maken voor de toekomst. Na wat we hebben meegemaakt in ons land, zoals de oorlog, voelt het alsof ik weer twintig ben en een nieuw leven op aan het bouwen ben. Eén van mijn dromen is om ooit hier mijn eigen bedrijf te beginnen, maar met vrijwilligerswerk zal ik nooit stoppen. Vrijwilligerswerk is hier fantastisch. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen vrije tijd heeft, dus waarom deze vrije tijd niet gebruiken voor zoiets goeds?”

Foto: Marcel Jansen
Tekst: Kiki Dusebout

Ook interesse in vrijwilligerswerk? 

In onze online vacaturebank staan zo’n 1000 leuke en zinvolle vrijwilligersklussen in de stad. Voor ieders talent en agenda. Zoek online of maak een afspraak met één van onze bemiddelaars.

VCA zet zich in voor nieuwe Amsterdammers​. Dit doen we samen met vrijwilligersorganisaties, Gemeente Amsterdam, taalscholen en een team van ambassadeurs in het Project Statushouders: hier lees je er meer over. Dit project is mogelijk gemaakt door: