“Ik heb geleerd dat je het gewoon moet proberen”

11 april 2017
2017 Portret Cecilia-web

Cecilia Aguirre, vrijwilliger bij Huis van de Wijk de Buurtzaak

Cecilia Aguirre praat honderduit. Ondanks haar Spaans accent is zij goed te volgen. We zitten in een klein kantoortje in Huis van de Wijk de Buurtzaak.

Wie ben je?
“Ik ben Cecilia, 45 jaar, alleenstaande moeder van vijf kinderen. Ik heb zelfs al één kleinkind!  Ik kom uit Ecuador en woon al negentien jaar in Nederland.”

Wat is je achtergrond?
“Ik heb jaren in de horeca gewerkt, in de catering, bij KLM en het hoofdbureau van de Politie. Vijf jaar geleden kreeg ik lichamelijke klachten. Eerst ben ik aan mijn schouder geopereerd, daarna aan mijn knie. Binnenkort word ik geopereerd aan mijn andere knie. Ik leef nu van een uitkering.”

Wat doe je als vrijwilliger?
“Ik ben vrijwilliger bij Huis van de Wijk de Buurtzaak, ik ben daar receptioniste. Ik doe dat drie ochtenden in de week, al twee jaar. Ik kan niet stilzitten! Ik help mensen die hier binnen komen, ik wijs ze de weg, ik vertel waar de naailes is of de taalles. Ik maak afspraken voor mensen. Ook help ik bij de verschillende activiteiten hier, soms help ik als tolk. Ik vind het erg leuk, want het is gezellig, er is een goede energie.”

Toen ik hier kwam was ik heel verlegen. Nu is mijn tong los!

Huis van de Wijk de Buurtzaak in Slotervaart herbergt vele (bewoners)organisaties die activiteiten voor de wijk organiseren. Kwetsbare mensen krijgen hulp bij vragen en problemen. Er worden taallessen gegeven, naailessen, cursussen op het gebied van zelfredzaamheid, en er zijn sportactiviteiten.

Hoe ben je hier terecht gekomen?
Via de gemeente kwam ik bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Mina van VCA vertelde me over deze plek. En ik vind het hier fijn!”

Wat levert dit werk je op?
“Toen ik hier kwam, was ik heel verlegen. Ik sprak heel weinig Nederlands. Nu is mijn tong los! Ik heb geleerd dat je het gewoon moet proberen. Ik wilde beter Nederlands leren en dat is gelukt.”

“En ik kan door mijn vrijwilligerswerk hier, meedoen aan cursussen. Ik heb een EHBO diploma gehaald, een cursus Sociale hygiëne, en een cursus Eigen kracht. Want ik wil weer een betaalde baan vinden, niet meer in de horeca.”

Hoe voel je je als je naar huis gaat?
“Als ik na een ochtend hier naar huis ga, voel ik me verdrietig. Thuis kan ik vanwege mijn knie haast niets doen. Hopelijk wordt dat snel beter na de operatie.”

Na haar revalidatie komt Cecilia graag weer terug bij de Buurtzaak. Als ze nog geen betaalde baan heeft gevonden…

Ook vrijwilligerswerk doen?

Wil je ook vrijwilliger worden bij Huis van de Wijk de Buurtzaak? Ze zoeken iemand die computerles wil geven, die wil helpen bij het Repaircafé, een tuinman, een redactiemedewerker, een gastvrouw/heer en nog veel meer. Kijk op www.vrijwilligersnetwerk.nu