“Er gaat een wereld voor je open”

mathis-prisma

Fotografie: Albert Nanning

Mathis Fleer (38) is elke maandagavond te vinden in het Marnixbad waar hij met mensen met een verstandelijke beperking spelletjes doet. “Het niveau van de deelnemers die komen zwemmen, is heel wisselend. Het is voor mij puzzelen hoe ik ze kan bereiken. Grapjes maken werkt bijvoorbeeld niet zo goed. Het is per persoon verschillend.”

“Ik heb  zeven jaar voor Asko gewerkt, waarvan de laatste drie jaar als directeur. Asko is een staalbedrijf dat industriële messen maakt voor onder andere Tata Steel (Hoogovens). Begin 2016 heb ik mijn baan opgezegd, en ben voor de liefde verhuisd naar Lausanne. Het was tijd om uit te vliegen.”

Connectie
“Oktober vorig jaar ben ik teruggekomen naar Nederland. Het is niet gelukt om werk te vinden in Zwitserland. Ik kon geen eigen leven opbouwen en besloot terug te gaan. Dat betekende ook het einde van de liefde. Dit was een lastige periode voor me.

Terug in Amsterdam wilde ik weer een connectie maken met de stad. Iets bijdragen. Ik zocht iets waar ik warm van werd. En ik wou er mee door kunnen gaan als ik weer werk zou hebben. In december 2016 ben ik begonnen bij Prisma, als begeleider bij het zwemmen. Dit vrijwilligerswerk is van half zeven tot half negen ‘s avonds, heel relaxed.”

Spiegel
“Ik kende geen mensen met een verstandelijke beperking. Een goede vriend van mij werkt in de zorg en hij zei dat het werken met deze mensen erg veel voldoening geeft. Dat ze heel echt reageren en je een spiegel voorhouden. Ik was nieuwsgierig of ik met deze doelgroep om kon gaan.

Dit vrijwilligerswerk brengt je in het nu. Je bent gewoon lekker bezig, dat geeft voldoening. Het heeft voor mij leven in de brouwerij gebracht.

Er zijn per avond zo’n vijf vrijwilligers en één betaalde kracht, we hebben twee groepen van tien tot twintig deelnemers. Het water is niet diep, de bodem wordt omhoog geschoven. We doen allerlei spelletjes, sommigen gaan baantjes trekken, het doel is om in beweging te komen. Dat is voor deze mensen niet zo vanzelfsprekend. Ik vind het leuk om met de bal te gooien, mensen erbij te betrekken, hen te prikkelen. We hebben als vrijwilligers ook de taak om de deelnemers te begeleiden van taxi naar kleedhok, naar de douche en het zwembad. Daarin wisselen we elkaar af.”

Eyeopener
“Laatst waren we met een basketbal aan het mikken op een netje dat op het water drijft. Een oudere wat stille man die nooit veel meedoet, knikte naar mij en toen vroeg ik of hij ook wou mikken. Dat deed hij en negen van de tien worpen waren raak! Alsof het niks was. Hij was gewoon een hele goede basketballer! Wow. Zo leuk om te zien dat iedereen wel talenten heeft.”

“Dit vrijwilligerswerk brengt je in het nu. Je bent gewoon lekker bezig, dat geeft voldoening. Het heeft voor mij leven in de brouwerij gebracht. Ik had het moeilijk en dit is één van de dingen die me een zetje heeft gegeven. Ik heb ook inzicht gekregen in deze groep mensen, er gaat een wereld voor je open. Het was voor mij echt een eyeopener hoeveel zorg en aandacht hierheen gaat. En dat onttrekt zich grotendeels aan ons blikveld. Mijn wereldbeeld is completer geworden.”

Ook vrijwilligerswerk doen met mensen met een verstandelijke beperking? Bij stichting Prisma kunnen ze bij allerlei activiteiten jouw hulp gebruiken. Kijk op de vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam.