“Hier word ik blij van!”

sophie 1

Sophie is nu bijna een halfjaar vrijwilliger bij Het Lichthuis aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Een plek waar mensen met psychische problemen in het weekend terecht kunnen als de reguliere zorg gesloten is. “Ik vind het belangrijk om oog te hebben voor mensen om je heen waarbij het niet zo lekker gaat. Dat doe ik ook in mijn eigen buurt, en ik moedig iedereen aan: spreek iemand aan die hulp kan gebruiken of bijvoorbeeld een daklozenkrant verkoopt.”

 “Mijn wereldje was eigenlijk best klein met mijn gezin, drukke baan, vrienden en de buurt. Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij Het Lichthuis kan ik even bijkomen van mijn eigen, weliswaar goed georganiseerde leventje. Ik word gewoon heel erg blij van de gesprekken daar met de bezoekers, er is echt en gelijkwaardig contact.” Terwijl ze in haar werk als eindredacteur bij de televisie regelmatig zware thema’s in een tv-format draait en daarmee een groot bereik heeft, is ze vooral op afstand bezig met het grote plaatje. Mede door dit vrijwilligerswerk merkt ze dat ze juist met de één op één contacten pas écht in haar kracht staat.

Belangrijk iets te kiezen waar je energie van krijgt

“Ik was op zoek naar meer zingeving, iets bijdragen en kunnen betekenen voor een ander, voor de stad ook waar ik zo dol op ben. Voorheen heb ik weleens ander vrijwilligerswerk gedaan, soep maken voor ouderen bijvoorbeeld. Dat was het toch niet helemaal, ik kreeg er geen energie van. Hier voel ik me echt op m’n plek. Het is mooi om te zien hoe mensen soms heel zwaarmoedig of vol onrust binnenkomen en daar weer een beetje kunnen ontspannen. Het zijn mensen met zware psychische problemen die wel thuis wonen. Als ze een crisismoment beleven in het weekend is er geen standaard begeleiding, dan is Het Lichthuis een laagdrempelige plek voor wat afleiding, structuur en gezelschap. Je ziet ze langzaam weer tot zichzelf komen als ze hun verhaal kunnen doen, zich welkom en gewenst voelen.”

(tekst loopt door onder de foto’s)

Diepgaande gesprekken of spelletjes spelen

Het idee is ontstaan in London tijdens een werkbezoek aan “The Sanctuary” in Londen. Eenmaal terug in Amsterdam is onderzocht wat er aan crisispreventie voor de kwetsbare Amsterdammer beschikbaar is in de avonduren en het weekend. “Veel te weinig,” luidde de conclusie. Het Lichthuis is een jaar geleden gestart in een leuke, ruime, lichte plek. Er hangt een ongedwongen sfeer met gezellige ruimtes om rustig te lezen of te praten. Je komt heel makkelijk met elkaar in contact. “Wij zijn geen zorginstelling met bureaucratie en protocollen, dat maakt het een stuk vrijblijvender en prettiger om naartoe te gaan voor ze. Vaak bereiden we samen met bezoekers de avondmaaltijd en doen een spelletje. Maar ook de gesprekken die je hebt met de mensen zijn fijn, niet altijd even lichtvoetig maar juist verrassend en diepgaand. Niet het doorsnee kroegborrelpraatverhaal. Dat brengt ook mij heel veel.”

Ook vrijwilliger worden?

  • Het Lichthuis is nog op zoek naar meer vrijwilligers, bekijk hier de vacature.  Je hebt geen speciale diploma’s nodig, het is vooral belangrijk dat je sensitief bent en aanvoelt waar iemand behoefte aan heeft.

Tekst: Sonja Remkes
Foto’s: Jackie Mulder