“Dit bevordert mijn integratie in Amsterdam Noord”

3 augustus 2015
Eline Gelderblom2

Eline Gelderblom is mentorcoördinator bij School’s Cool en ze is tevens zelf mentor van een 11-jarig meisje in Amsterdam-Noord. “Dat stralende gezichtje, daar doe ik het voor.”

“Ik ben opgegroeid in Brabant. Op mijn eenentwintigste vertrok ik naar Amsterdam om daar HBO Communicatie te studeren. Door het contact met mijn studiegenoten, verliep mijn weg vinden in Amsterdam best makkelijk. Dat is voor mijn mentorkind wel anders…”

Plekje in Amsterdam
“Ruim anderhalf jaar geleden kwam mijn pupil op 10-jarige leeftijd vanuit Ghana naar Amsterdam. Ze spreekt inmiddels goed Nederlands. Maar, ik denk dat je toch wel kan zeggen dat ze echt uit haar eigen wereld is getrokken. Ze moet, naar mijn gevoel, nog aarden, haar plekje in Amsterdam vinden. Ik wil haar daarbij als mentor helpen om zo met meer kracht in Nederland en in de maatschappij te staan.”

Stralend gezicht
“Ik vind mentor zijn bijzonder omdat je zoveel kunt betekenen voor een kind en voor de toekomst van je leerling. En daar profiteert niet alleen je leerling van maar ook de maatschappij, zo zie ik het. Het zit ‘m in de kleine signalen dat je merkt dat je echt wat toevoegt. Wanneer we bijvoorbeeld samen rekensommen oefenen en ze laat mij zien dat ze het kan, dan straalt ze. Dat is haar trots, zo van ‘zie je, dat kan ik’. Dat stralende gezichtje daar doe ik het voor. Voor zo’n kind wil je je inzetten. Ze is nog best onzeker en gesloten. We zitten in het begin van het mentoraat en moeten nog een band opbouwen. Het is mijn wens dat ze me vertrouwt en dat we zo samen verder komen. Ik probeer haar veel vragen te stellen en  tegelijkertijd geduldig te zijn en haar de ruimte te geven dat zij met dingen komt waarover zij met mij wil praten.”

Integratie in Amsterdam Noord
“Naast mentor ben ik ook mentorcoördinator voor School’s cool in Amsterdam-Noord. Zowel als mentor en als mentorcoördinator merk ik dat je dichtbij huis, voor de kinderen in de buurt, wat kan betekenen. Je kunt als buurtbewoner het initiatief nemen en andere mensen in je omgeving helpen in hun kracht te staan. Ik heb gekozen om dat te doen via School’s cool omdat werken met kinderen en het onderwijs, de toekomst, mij aanspreekt. En het bevordert ook mijn integratie in Amsterdam-Noord! Want hoewel ik hier nu al jaren woon, ontdek ik dankzij School’s cool nieuwe straten en leer ik nieuwe mensen uit mijn buurt kennen.”

Tekst: Tanja Ham

Foto: Rob Beense

Ook interesse in vrijwilligerswerk? Hier vind je het openstaande vacature-aanbod.