“Blij dat ik iets kan doen voor Oekraïense vluchtelingen”

20220407_0026-web

Jolanda zet zich al zes jaar in als vrijwilliger voor het Rode Kruis. “Ik werk bij het onderdeel Noodhulp, onderdeel hiervan is bevolkingszorg. Vrijwilligers worden dan ingezet als er bijvoorbeeld een brand of een treinongeluk is. Op dit moment gaat er veel hulp naar de vluchtelingen uit Oekraïne.”

“Als de vluchtelingen aankomen is het belangrijk om de hulpvragen te inventariseren. Dat kan van alles zijn: woonruimte, eten of medicijnen. Op Amsterdam CS hebben we nu de eerste opvang georganiseerd. Daar kunnen mensen even op adem komen voor ze doorgaan naar een plek waar ze kunnen overnachten. Het is heel fijn als iemand bij aankomst gemeend ‘welkom’ tegen je zegt en je je verhaal kwijt kan.”

Een mooie match

“Er zijn heel erg veel mensen en bedrijven die in deze noodsituatie graag willen helpen. Dat kunnen bedrijven zijn die simkaarten, babyspenen of paracetamol leveren of individuen die onderdak aanbieden. In Amsterdam Zuidoost maakte ik laatst een mooie match tussen Afrikaanse bewoners en Afrikaanse studenten uit Oekraïne. Dat was een geweldige koppeling en voor alle partijen heel bevredigend.”

Kattenbak

“Zelfredzaamheid is altijd het doel: hoe zorg ik ervoor dat iemand écht geholpen is en zelf verder kan? In het begin zal dat gaan om veiligheid, een dak boven je hoofd, eten en gezondheid. Later gaat het om werk vinden en dat de kinderen naar school kunnen. De Oekraïners nemen bijzonder veel huisdieren mee. De tweede dag dat ik bij de opvang was vroeg iemand mij, via Google Translate, om een kattenbak. Nou had ik toevallig een tweede kattenbak thuis, dus ik heb even mijn man gebeld of hij die wilde brengen en ook meteen maar een zak kattenvoer. Maar ja, dat kun je natuurlijk niet voor iedereen doen.”

Onvoorstelbaar

“Er zijn via het Rode Kruis veel trainingen zodat je in uiteenlopende situaties goed kunt reageren. Er is ook sprake van nazorg. Je wordt na een paar diensten altijd gebeld om te vragen of alles goed met je gaat. Het kan natuurlijk heel indrukwekkend zijn om ervaringen van vluchtelingen te horen. Zelf moest ik bij het zien van een oude dame zo aan mijn eigen moeder denken. Het is niet voor te stellen dat zij zo’n reis zou moeten maken.”

Naast mijn baan bij de Rijksoverheid doe ik nu maximaal één dag per week vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis. Het geeft mij rust dat ik iets kan doen voor mensen die vluchten voor oorlogssituaties.

De Ready2Help-vrijwilligers van het Rode Kruis zijn broodnodig om direct inzetbaar te zijn bij allerlei taken: bijvoorbeeld bij het neerzetten van eventuele veldbedjes, een praatje maken en in de gaten houden of er nog koffie en thee is etc.

Rust

“Ik begon zes jaar geleden met vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis toen Syrische vluchtelingen naar Nederland kwamen. Daarna kwamen er Afghanen en nu dus de Oekraïners. Naast mijn baan bij de Rijksoverheid doe ik nu maximaal één dag per week vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis. Het geeft mij rust dat ik iets kan doen voor mensen die vluchten voor oorlogssituaties.”

Wil jij ook helpen?

Voor alle andere leuke & zinvolle vrijwilligersklussen: check de vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam

 

Tekst: Thecla Groot Koerkamp
Foto’s: Huub Zeeman