“Ik begeleid zes Syrische vluchtelingen”

Tami website

Wie bent u?
“Ik ben Tami Annouwari, 71 jaar, en sinds vijf jaar woon ik in Amsterdam Noord. Het is een prettige plek om te wonen, veel groen, dichtbij het centrum en ik woon in een mooie flat met aardige buren.”

Wat doet u in het dagelijks leven?
“Vroeger werkte ik als rij-instructeur, ik ben inmiddels gepensioneerd. Ik ben nu actief als vrijwillig taalcoach. Ik geef taalondersteuning aan vluchtelingen uit oorlogsgebieden bij het ROC in Amsterdam-Noord. Ik spreek Arabisch, Frans, Spaans en Nederlands waardoor ik makkelijk met diverse nationaliteiten kan communiceren.”

Wat doet u als vrijwilliger?
“Ik begeleid een groepje van zes Syrische vluchtelingen, ik ondersteun hen in spreekvaardigheid. Ik doe dit werk samen met andere taalcoaches; ieder heeft zijn/ haar eigen klasje. Omdat ik ook Arabisch spreek kan ik deze Syrische cursisten goed uitleggen wat er geschreven/besproken wordt. Soms vraagt men mij ook om mee te gaan naar het ziekenhuis of naar de dokter. Door de beperkte taalvaardigheid is het soms moeilijk om hun klachten en ook emoties over te brengen aan de artsen. Ik vind het heel belangrijk om mij in te zetten voor deze groep mensen, vanuit gevoel voor samenhorigheid. Voor een ieder die mijn hulp vraagt ben ik beschikbaar.”

Het leukste/mooiste dat ik hier heb meegemaakt is…
“Op een keer vroeg een Syrische cursist mij waar hij in Noord melk bij de boer kon halen. Hij woonde in Syrië op het platteland en was gewend om zijn eigen kaas te maken. We hebben samen een boer gevonden in de buurt van Landsmeer waar hij verse melk kan gaan halen. Hij gaat daarheen met vier jerrycans van elk twintig liter (twee in tassen op de fiets, twee in een karretje achter de fiets) en maakt daarvan kaas. Als blijk van dank kreeg ik van hem een zelf gemaakte kaas cadeau.”

Wat is uw tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen?
“Mijn advies aan mensen die thuis zitten en niks te doen hebben: Ga iets goeds doen voor anderen, meld je aan als vrijwilliger, je kunt een ander steunen. Het soort werk wat je doet is minder van belang, het gaat om je bijdrage aan de maatschappij. Samenhorigheid in de maatschappij is heel belangrijk, een ander helpen is mooi.”

Wil jij ook vrijwilligerswerk doen? Maak een afspraak met de Vrijwilligerscentrale Amsterdam Vestiging Noord, 020-6365228 of kijk op www.vca.nu/noord.

Foto: Rob Beense