Bardienst met wereldmuziek op het Roots Festival

marijana1

Als je in Oost woont, ken je het zeker: het Roots Open Air Festival brengt opkomend talent en spraakmakende artiesten van over de hele wereld naar het Oosterpark. Een wervelend programma op 8 podia met natuurlijk allemaal lekkere eet- en drinktentjes eromheen zorgen voor een ongedwongen sfeer. Marijana draaide een middag bardienst als vrijwilliger en had een toptijd. “Het ging zo makkelijk, één telefoontje en ik kon twee dagen later al meedraaien!”

Marijana woont al 27 jaar in Nederland, destijds met man en kind gevlucht uit Joegoslavië – het huidige Servië. Ze werden goed opgevangen hier in Amsterdam en nu werkt ze alweer geruime tijd als bewonersconsulent bij Stichting !Woon. Ze had nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan. Wist ook niet goed hoe ze dit aan moest pakken, maar het bleek achteraf lachwekkend eenvoudig. Een kennis van haar werkt bij Vrijwilligers Centrale Amsterdam, dus toen ze het erover hadden was haar belangstelling gewekt. Marijana: “Ze vroeg me: ‘Wat zou je leuk vinden om te doen?’ Ik wilde altijd al eens achter de bar staan, dus toen we samen gingen zoeken hadden we al gauw iets gevonden. Ik dacht nog dat ze misschien liever jongere of meer ervaren mensen zouden willen, maar ik kon direct aan de slag!”

Extra bijzonder

Het was een superleuke middag. Ze kreeg een Roots Open Air T-shirt en na een korte instructie kon ze samen met een andere vrijwilliger en een ervaren kracht achter de tap gaan staan. Marijana: “Het was echt zo’n leuke sfeer, prachtige muziek, het zonnetje scheen en ik had het helemaal naar m’n zin! Dat enthousiasme werkte ook aanstekelijk op de bezoekers, ik zag dezelfde mensen weer bij me terugkomen. Misschien is het voor iemand als ik wel extra bijzonder, ik kan me ook voorstellen dat jongeren die elke week op zo’n festival staan het op een gegeven moment wel een beetje gezien hebben. Ik keek m’n ogen uit en genoot van de dansbare klanken van het podium. Na afloop konden we het T-shirt houden en konden we mee eten. Daarna zijn we met de andere vrijwilligers nog zelf wat optredens gaan bekijken. Echt een topdag!”

In Servië is het heel anders

Marijana zou zo weer meedoen, of helpen bij een ander festival of project. “In Servië, waar ik vandaan kom, is het vrijwilligerswerk niet echt goed georganiseerd. Er gebeurt wel van alles, maar meer voor eigen familie of kennissen, niet zozeer voor mensen die je niet kent. Daarom denk ik er weleens over om daar iets op te zetten, bijvoorbeeld het restaureren van vervallen historische panden of ondersteuning bieden voor ouderen. Of ga ik iets opzetten voor Serviërs hier in Amsterdam. Want ook al woon ik hier langer dan dat ik in Servië was, daar liggen toch mijn ‘roots’.”

Foto’s: Jackie Mulder
Tekst: Sonja Remkes

Ook helpen op een festival?

Wil jij ook meehelpen op een festival of ben je benieuwd hoe je op een andere manier een bijdrage kan leveren in Amsterdam? Ontdek hier wat het beste bij jou past.