“Als de mensen genieten, geniet ik ook!”

2017 Ron site

Wie ben je?
“Ik ben Ron Beerman, 64 jaar oud en woon in de Bloemenbuurt. Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer en vanwege gezinsleven naar Noord verhuisd. Dat bevalt nog steeds heel goed.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Ik heb jarenlang in een drukkerij gewerkt. Hier ben ik eerder gestopt, in verband met gezondheidsredenen; werken in de nachtelijke uren werd me te zwaar. Omdat het niet meeviel nu opeens hele dagen thuis te zitten ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk. Voorwaarde hierbij voor mij was wel  dat het vrijwilligerswerk geen betaald werk verdrong.”

Wat doe je als vrijwilliger?
“Ik ben chauffeur op een busje bij verpleeghuis De Die. Samen met een aantal bewoners en enkele begeleiders gaan we op pad, uitjes maken in de omgeving: naar Artis, het strand, het Spoorwegmuseum, pannenkoeken eten. Ik wil graag dat mijn bus er mooi uitziet tijdens zo’n uitje, helaas denken de vogels daar anders over; hij zit geregeld onder het ‘vogelgeluk’, dus ik ben nog naarstig op zoek naar ander parkeerplekje voor “mijn” bus.
Ook help ik in het verpleeghuis zelf bij allerhande zaken; ik haal bewoners van hun appartement en breng ze naar een activiteit, help bij het tafel dekken, opruimen en soms ook met koken.”

Het leukste/mooiste dat ik hier heb meegemaakt is…
“We waren tijdens een uitje een keer in Nieuw-Vennep; daar stond op de dijk een palingtentje. Er was een dame in de groep die dol is op paling, wat genoot zij! Sindsdien vraagt ze als ze me ziet: ‘Ron gaan we nog paling eten?’ Soms gaan we samen op stap, even een paling halen op het Buikslotermeerplein.”

Wat is jouw tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen?
“Ga het gewoon eens proberen! Vraag of je een keer kunt meegaan, een dagdeel meedraaien, en je zult zien. Voor mij heeft het zeker zo gewerkt. Ik zeg altijd maar: als de mensen genieten, geniet ik ook!”

Foto: Rob Beense

Wil je ook vrijwilligerswerk doen? Maak een afspraak met de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, bel 020-5301220 of kijk in de vacaturebank.