We zijn dit allemaal!

zerline-pridephotoaward-web

Foto: Adriana Schröder

Zerline kijkt naar een foto van Pride Photo Award, een jaarlijkse internationale wedstrijd voor fotografen over seksuele en gender diversiteit. “Ik weet nog niet welke foto mij het meeste aanspreekt. De Turkse foto, of de serie uit Libanon. Of toch de serie over Mélanie uit Frankrijk? Soms wisselt dat door de weken heen. Ik breng mijn stem later uit.”

Bijzonder

Zerline is ‘host’, coördinator, cateraar, en, nou… vooral betrokken. Drie jaar geleden is ze begonnen met ‘hosten’: praten met bezoekers, luisteren naar hun verhaal, vertellen over de achtergronden van en technieken gebruikt bij de foto’s. Wat hoort ze het meeste? “Vooral buitenlandse bezoekers uit bijvoorbeeld Italië of de VS vinden het opmerkelijk dat een tentoonstelling over seksuele en genderdiversiteit in een oud Amsterdams icoon als de Oude Kerk kan plaatsvinden. Best bijzonder vinden zij. Dan kan ik uitleggen dat ik me eerst niet realiseerde dat het bijzonder gevonden kan worden: voor mij is het vanzelfsprekend! Dat levert een mooie uitwisseling op.”

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en niemand hoort ze allemaal of op dezelfde manier.

Uitwisseling

“De meeste bezoekers staan open voor het thema van de tentoonstelling en de foto’s. Maar sommige niet. Dat is dan zo, daar luister ik respectvol naar. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, en niemand hoort ze allemaal of op dezelfde manier. Dat hoeft ook niet. Maar het is er wel! En dat vind ik belangrijk. Vorig jaar had ik een groep van jonge Chinese studenten. Ze waren geïnteresseerd in de verhalen van de fotografen en foto’s, hoe schoorvoetend ook. En ze vertelden ook dat ze deze tentoonstelling niet zo snel in China zouden verwachten. Die uitwisseling vind ik mooi! Ik hoop dat zij iets meenemen van deze tentoonstelling. Genderdiversiteit is er altijd geweest, benoemd of niet. Wat je er van vindt is daarin niet van het grootste belang.”

joeri-zerline-pridephotoward-web

Foto: Adriana Schröder

Lees ook het interview met Joeri Kempen, projectmanager van Pride Photo Award.

Pre-viewing

Zerline komt over als maatschappelijk betrokken en bedachtzaam. Ze praat vriendelijk en rustig met bezoekers, geheel in stijl van de imposante en serene Oude Kerk. Maar ook met gedrevenheid door het geven van een stem aan de boodschap van de Pride Photo Award en de fotografen. Dit jaar is ze ook de vrijwilligerscoördinator.

“De organisatie van de Pride Photo Award doet best veel aan het betrekken en informeren van vrijwilligers: pre-viewing van alle geselecteerde foto’s, een informatieavond over hosting en de foto’s die in de verschillende categorieën hebben gewonnen, de opening van de tentoonstelling en natuurlijk het hosten zelf. En dat voor een organisatie die weinig fondsen heeft! Sinds dit jaar ben ik coördinator. Ik houd selectiegesprekken voor nieuwe vrijwilligers, houd ze op de hoogte en organiseer een online planningsoverzicht waar iedereen zichzelf kan inplannen. Best nog veel werk, maar ik probeer het zo goed mogelijk te combineren met mijn andere werkzaamheden.”

Welkom!

Wat maakt dat jij dit vrijwilligerswerk voor het derde jaar op rij doet? “Ik doe het hosten graag, ik vind het thema belangrijk en we hebben veel leuke vrijwilligers. Zeker wanneer je samen staat tijdens een dienst dan is het vaak heel gezellig. Ik draag bij aan iets nuttigs, en dat vind ik fijn.” Zoek je nog nieuwe collega’s? “Zeker! Voor volgend jaar! De planning is flexibel, we werken met een diversiteit aan vrijwilligers die uit de hele wereld komen. een leuke ervaring als je sociaal en maatschappelijk betrokken bent. Je bent welkom!”

De expositie is nog tot en met zondag 16 oktober te zien in de Oude Kerk in Amsterdam.