Vrijwilliger van de Maand: Lambert

lambert-site

Wie ben je?
Ik ben Lambert Jordens, woon in Purmerend en doe momenteel vrijwilligerswerk onder meer in Amsterdam Noord.”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Ik heb Nederlands en Theologie gestudeerd en daarna jarenlang les gegeven op middelbare scholen, veelal aan de bovenbouw havo/vwo. Ik heb ook een opleiding reiki gevolgd – een vorm van alternatieve geneeskunde uit Azië. Nu zet ik mijn professie als leerkracht in voor migranten.”

Wat doe je als vrijwilliger?
“Ik geef conversatieles aan een groep vrouwen in de buurthuiskamer in de Molenwijk, dit is een activiteit via participatiecentrum Eva en Adam. De vrouwen zijn laag opgeleid en hebben geen inburgeringsverplichting, maar ze zijn wel gemotiveerd om de basis van de Nederlandse taal te leren: Stapje voor stapje.
Eerder heb ik drie jaar les gegeven bij de SOB in Amsterdam-West, hier gaf ik in de avonduren les. Ook ben ik via het Gilde en Vluchtelingenwerk/NL taalmaatje van een vluchteling geweest.”

Het leukste/mooiste dat ik hier heb meegemaakt is…
“Een jongen uit Eritrea raakte op de vlucht voor het regime in zijn eigen land. Hij maakte de reis via Soedan en Libië en toen per boot naar Italië. Eenmaal in Nederland werd ik zijn taalmaatje. Hoewel deze jongen in zijn thuisland weinig opleiding heeft gehad, was hij leergierig. Hij is binnen anderhalf jaar Nederlandse les en maatjesondersteuning opgeklommen tot NT1. Zijn mantra om door te zetten: ‘Hier heb ik mijn vrijheid…”

Wat is jouw tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen?
“Volg je hart en doe iets waar je energie van krijgt, doe iets wat je plezier geeft.”

Wil je ook vrijwilligerswerk doen? Maak dan een afspraak met ons of kijk in de vacaturebank.