Taart voor Twee

6 oktober 2016
foto

Wij trakteerden tijdens de Week tegen Eenzaamheid (eind september) op Taart voor Twee. Bewoners van Landsmeer konden gratis twee taartjes ophalen bij het Dienstencentrum. En deze vervolgens gaan opeten met iemand in hun omgeving waarvan ze vermoedden dat hij of zij wel toe was aan een beetje gezelligheid. “Ik werd hierdoor geprikkeld om een oudere, alleenstaande dame bij mij in de buurt op te zoeken.”


Alleenstaande buurman
Maandagochtend 26 september; Een lading taartjes, vers van de bakker, wordt bij het Dienstencentrum Landsmeer afgeleverd. Dit is de plek waar de taartjes opgehaald konden worden. En meteen de eerste dag is er al veel animo. Eén van hen is mevrouw Staneke. Ze wilde heel graag haar buurman blij maken met een taartje. Hij is sinds kort weduwe en vindt dat niet altijd even makkelijk. “Alleen, hij was niet thuis. Helaas.

Toen heb ik bij mijn buurvrouw, die ook alleen is, aangebeld. Ze was verwonderd over deze leuke actie en bood spontaan koffie aan. We hebben nooit heel veel contact met elkaar, dus dit was een mooie aanleiding om even samen te zijn. Dat was erg gezellig en voor herhaling vatbaar. Een fase later hoorde mijn buurman wat hij was misgelopen, waarna hij grapte: “Ik hou een taartje van je tegoed!” Dat laat ik mij geen twee keer zeggen; nog diezelfde week kocht ik zelf twee gebakjes en ging opnieuw bij hem langs. Deze keer was hij er wel!”

Huilende Iraanse vrouw
In totaal zijn er in deze week ongeveer vijftig mensen verrast met een taartje, en de daarbij horende gezelligheid. Ook ging de deurbel bij een Iraanse vrouw. Het bijzondere verhaal hierachter? Dat vertelt Thea graag. Een poosje geleden fietste ze namelijk langs de eerste vijver en trof daar een hartstochtelijk huilende vrouw aan, zittend op de grond. Dit kon ze niet zomaar negeren, dus ze vroeg of ze kon helpen.

“De vrouw, geboren in Iran, bleek niet heel goed Nederlands te spreken, maar ze kon zich verstaanbaar maken. Ze was intens verdrietig, omdat haar moeder was overleden. Ik heb haar getroost, wat gepraat en haar begeleid naar haar huis. Eenmaal daar werd ik uitgenodigd om nog even binnen te komen. Daar had ik op dat moment geen tijd meer voor, maar ik beloofde toen wel: ik kom nog eens terug! En dat heb ik nu gedaan, met taart, want die verdiende ze!”


Op bezoek!
Het was de tweede keer dat de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, vestiging Landsmeer, deze Taart voor Twee-actie organiseerde en het was wederom een succes. Alle taartjes zijn opgehaald en terecht gekomen bij mensen die wel wat gezelligheid konden gebruiken.  Deze actie bracht ook Marian de Vries op een idee. “Ik zag de aankondiging op meerdere plekken en vond het zo’n leuk idee. Ik werd hierdoor geprikkeld om een oudere, alleenstaande dame bij mij in de buurt op te zoeken. De eenzaamheid straalt er vanaf bij haar. Bezoek krijgt ze nauwelijks. Ook lukt het haar niet altijd om goed voor zichzelf te zorgen. Daar maakte ik me best zorgen over. Ze liet me binnen en waardeerde mijn bezoek enorm. We hebben samen genoten van de lekkere taart. En, gelukkig hoorde ik recent dat er vanaf volgende week familie bij haar in komt wonen om voor haar te zorgen. Zo fijn!”

Maatje
Ook als maatje kun je iets doen tegen eenzaamheid. Een maatje is een vrijwilliger die één keer per week op bezoek gaat bij iemand die eenzaam is. Je maakt een praatje, doet samen een hobby zoals misschien postzegels verzamelen. Of jullie gaan er samen op uit: denk aan een bezoek aan de markt, een wandeling door een park. Op die manier bouw je een band op en geef je de ander een iets gezelliger leven. Kijk hier voor meer informatie.