Mensen met beperking helpen elkaar

annemiek-lifecoach-web

Foto: Marijke Romkes

Annemiek Scheijde is coördinator van het project Life Coach van de organisatie Cliëntenbelang Amsterdam. Zij koppelt vrijwillige coaches aan mensen met een chronische ziekte of functiebeperking. De coach biedt door gesprekken ondersteuning bij het omgaan met persoonlijke, praktische en sociale belemmeringen. Het bijzondere van dit project is dat de coaches ervaringsdeskundigen zijn die zelf ook met een functiebeperking of chronische ziekte leven.

Bijna tien jaar
Het project Life Coach bestaat inmiddels al bijna tien jaar; eind 2007 zijn de eerste coaches opgeleid. Annemiek is vanaf het begin bij het project betrokken. “Ik ben vanaf het begin actief bij Life Coach. Toen ik hoorde dat dit project werd opgestart, werd ik meteen enthousiast. Op dat moment zat ik thuis vanwege een burn-out. Dit leek me een mooie kans om langzaamaan weer op te bouwen en iets te doen met mijn HBO-studie aan de Sociale Academie. Ik ben begonnen als coach. De eerste jaren hebben we voornamelijk aan de vormgeving van het project gewerkt. Sinds 2013 ben ik coördinator van het project.”

Leven met een beperking
Inmiddels heeft Life Coach zo’n twintig cliënten per jaar en zijn er acht coaches op vrijwillige basis actief om deze cliënten met een beperking te ondersteunen. Afhankelijk van het aantal cliënten en de vragen en wensen van de cliënt is een coach ongeveer 2 tot 4 uur per week bezig. De ondersteuning van de coach vindt voornamelijk plaats op het mentale vlak.

Vragen waarmee cliënten worstelen zijn: Hoe ervaar ik het leven met een beperking?, Hoe zorg ik dat ik meer energie over hou?, Hoe vind ik mijn balans?, Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt. Hoe kan ik hierover praten met mijn omgeving? Ik wil namelijk niet zeuren., Vrienden willen vaak in avond afspreken maar dan ben ik vaak uitgeput. Hoe ga ik daarmee om? Maar ook meer praktische vragen zoals: Welke voorzieningen en instanties zijn er waar ik terecht kan?

Ik ben mijn zelfvertrouwen kwijt. Hoe kan ik hierover praten met mijn omgeving?

Annemiek: “Ik merk vanaf het begin dat mentale ondersteuning voor mensen met een beperking heel moeilijk te vinden is. Dan kom je toch bij de reguliere psycholoog of maatschappelijk werker, die mensen snappen toch niet helemaal hoe het is om te leven met een beperking.”

Begrip
Annemiek is ongeveer acht uur per week met het project bezig. In haar vrije tijd sport ze, leest ze graag een boek of bezoekt een museum. Ze woont in een aangepaste woning in de Rivierenbuurt en geniet graag in haar tuintje van de bloemetjes en de bijtjes. Daarnaast is ze ook aardig wat tijd kwijt met het regelen van praktische en administratieve zaken die komen kijken bij het leven met een beperking. Bijvoorbeeld rondom het persoonsgebonden budget en voorzieningen voor haar rolstoel. Dit kost soms veel energie.

Ik ging vaak maar door en had te weinig aandacht voor wat ik eigenlijk voelde.

Annemiek heeft zelf ook een tijdje een coach gehad uit het Life Coach project. “Ik was zoekende naar hoe ik een draai kon geven aan mijn werkende leven. Ik ging vaak maar door en had te weinig aandacht voor wat ik eigenlijk voelde. Hier heb ik samen met een coach naar gekeken en dit heeft me erg geholpen. Het was een soort spiegel die me voorgehouden werd. Ik heb geleerd mijn eigen energiebalans te vinden.”

Haar eigen ervaringen en inzichten neemt Annemiek mee naar haar eigen cliënten. Want wat Annemiek veel tegenkomt is dat andere mensen denken dat je niks kan vanwege de lichamelijke beperking en mensen met een beperking daardoor zichzelf willen bewijzen en grenzen overgaan. Het is van belang om deze grenzen te bewaken en te beseffen dat het helemaal oké is om af en toe nee te zeggen. Begrip van anderen is daarbij erg belangrijk.

Vrijwilliger worden bij Life Coach?
Lees hier meer informatie over het project Life Coach.

Tekst: Marlou Somers