“Ik heb mijn eigen boekenhuisje!”

Maartje Carmiggelt

Wie ben je?
”Ik ben Maartje Carmiggelt, 43 jaar, woon in de Amsterdamse Pijp en kom al vele jaren met plezier bij familie en vrienden die hier in Noord wonen. Nu kom ik wekelijks in Noord voor vrijwilligerswerk en heb ik hier een leuke plek gevonden in mijn eigen boekenhuisje…”

Wat doe je in het dagelijkse leven?
“Ik heb eerder verschillend werk gedaan; bij Paradiso als barmedewerker, als productiemedewerker bij AT5 en RTV-NH en als laatste zes jaar in de kinderopvang. Drukke banen allemaal, en ik had behoefte aan meer maatschappelijke context, daarom heb ik nu gekozen voor een time-out. Ik gebruik deze tijd om nieuwe inspiratie op te doen.”

Wat doe je als vrijwilliger?
“Ik ben samen met drie mensen beheerder van het leeshuis van de Tolhuistuin. In dit huisje hebben wij een verzameling van zwerfboeken; mensen kunnen boeken komen brengen, meenemen en ruilen. Vanuit het idee van een deeleconomie. Terugbrengen binnen een bepaalde tijd hoeft niet – ze mogen ook worden doorgegeven.
Ook doe ik samen met een andere vrijwilliger op donderdagochtend de Meeleesclub voor mensen die moeilijk lezen. Het is een project samen met de bibliotheek; voor zowel laaggeletterden, mensen die moeite hebben met lezen alsook voor anderstaligen.
In de toekomst wil ik ook een leesclub gaan organiseren voor mensen met een leesblok:
Waarom kom je niet meer tot het lezen van een boek, hoe krijg je jezelf weer aan het lezen en kun je elkaar misschien helpen met de juiste boekkeuzes?”

Het leukste dat ik hier heb meegemaakt is…
“De gesprekken met de mensen die hier komen en de verhaal ‘achter’ de boeken. Bovendien is het heel dankbaar werk. Mensen zijn zo blij met de ‘zwerf’ boeken die zij mogen houden en die anders gewoon waren weggedaan.”

Wat is jouw tip voor mensen die vrijwilligerswerk willen gaan doen?
“Je bent vrij om te kiezen in je vrijwilligerswerkzaamheden; vanuit deze keuze kun je op je vrijwilligersplek ook zelf werkzaamheden ontplooien.”

Fotocredit: Rob Beense

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen? Maak een persoonlijke afspraak met ons of bekijk hier ons vacature-aanbod.