‘Gezellig op stap met Linda’ wint Omarmprijs 2017

25 oktober 2017
linda web

Linda (50): “Ik had een eigen kroeg in Amsterdam Oost, Café Valentijn. Zes dagen in de week was ik hier van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer. Altijd reuring, altijd mensen om mij heen. Heerlijk. Tot ik in 2011 door ziekte arbeidsongeschikt werd verklaard. Maar ik was hier niet voor verzekerd. Vlak erna verloor ik in korte tijd ook nog een aantal dierbaren, onder wie mijn moeder en oma.
Ik kon niet meer door, ik had geen andere keus dan met tranen in mijn ogen de deuren van mijn geliefde kroeg definitief te sluiten.

Twinkeling in de ogen
De eerste acht maanden heb ik mezelf thuis opgesloten. Ik kon en wilde de wereld even niet meer onder ogen komen. Door mee te gaan lopen bij Noorderpark in Beweging kwam ik letterlijk en figuurlijk weer in beweging. Ik werd hier assistent-begeleider. Ook besloot ik – inmiddels vanwege mijn geringe inkomen in het bezit van een Stadspas – uitjes te gaan organiseren voor mensen met én zonder een stadspas: ‘Gezellig met Linda op stap’. Want in je eentje naar theater Carré is niet leuk. Met groepen van gemiddeld vijftig mensen ben ik al naar o.a. Artis, Eye, Muiderslot, De La Mar Theater en het Amsterdam Museum geweest. Soms mensen met doffe ogen; zo diep in de schulden, dat hun hele lichaam op slot zit. Maar vaak zie ik dan gedurende de middag toch weer even die twinkeling in de ogen tevoorschijn komen, een smile op de snoet. Daar doe ik het voor. Tevens is het mijn motor, het geeft mij de moed om door te gaan in het leven.”

Linda en Marja hebben op 17 oktober, op de Internationale dag tegen de Armoede, de Omarmprijs 2017 gewonnen. De jury is ervan onder de indruk dat ‘Gezellig met Linda op stap’ veel mensen uit hun isolement haalt, hen verbindt hen en eenzaamheid doorbreekt. De gewonnen € 5.000 euro komt Linda en Marja goed van pas, omdat zij voor haar initiatief geen financiële ondersteuning heeft. Ruim 100 Amsterdammers gaan maandelijks mee met ‘Gezellig op stap met Linda’. Uitstapjes met én zonder Stadspas.