“Ik kan er echt van nagenieten”

Foto’s: Albert Nanning

Vrijwilliger in the picture

Ik ben: “Richard Mattheijer, 39 jaar, sinds november vorig jaar vrijwilliger bij de Oeverlanden Blijven. Een echte aanpakker.”

Dagelijks leven: “Ik ben werkzoekend.”

Wat is de Oeverlanden Blijven voor organisatie?
“Het is een vereniging van mensen die het natuurgebied aan de noordkant van de Nieuwe Meer onderhoudt en behoudt. Er werken alleen vrijwilligers, een stuk of vijftien op dit moment. We willen de natuur zoveel mogelijk de ruimte geven, om het open en divers te houden en om te voorkomen dat het overwoekerd wordt door één plantsoort. We letten op veiligheid en zorgen er bijvoorbeeld voor dat bomen die dreigen om te vallen bij een volgende storm, op tijd worden gesnoeid.”

Dat zagen vind ik heel prettig, daar ga ik in op

Wat doe je bij de Oeverlanden Blijven?
“Ik werk hier twee dagen per week. Ik kom altijd wat eerder, Carla die ons begeleidt, is er dan vaak al. De haard is aan. We drinken koffie en bespreken waar we die dag naartoe gaan. We zijn met een wisselende groep vrijwilligers van zo’n vier tot zes man. Tegen 11 uur gaan we naar de loods en verzamelen we het gereedschap. Nu zijn we bijvoorbeeld bezig met het snoeien van de wilgen. Dat zagen vind ik heel prettig, daar ga ik in op. Om 13 uur is het pauze en daarna gaan we door tot een uur of vijf. Dan eten we vaak nog soep samen.”

“De Oeverlanden is ook een recreatiegebied. Op dit moment zijn we bezig bij het basketbalveld, bij de strandjes. Daar snoeien we wilgen aan en in het water, zodat je het riet ziet staan.”

Ik had geen ervaring met groenonderhoud, maar de begeleiders Carla en Rein leggen dingen heel goed uit

Waarom doe je dit?
“Ik hou van buiten zijn dus ik wilde graag iets doen in het groen. Mina van Vrijwilligers Centrale Amsterdam droeg deze plek aan. En het bleek een warm bad. Ik had geen ervaring met groenonderhoud, maar de begeleiders Carla en Rein leggen dingen heel goed uit, doen voor hoe je moet zagen. Ik zie het als een avontuur; we gaan steeds naar een andere plek om aan de slag te gaan. Ik leer het gebied anders kennen.”

Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt?
“De eerste keer dat ik geweest was, bedankte ik Carla dat ik mee mocht doen. Toen zei zij: ‘Jij bedankt dat je er wilt zijn en je bijdrage wilt leveren!’ Dat vond ik wel heel mooi.”

Als ik naar huis ga, dan….
“Ben ik blij en vrolijk! Dan denk ik: dat hebben we weer mooi aangepakt. Ik kan er echt van nagenieten.”

Ook vrijwilligerswerk doen?

De Oeverlanden Blijven kunnen nog hulp gebruiken! Kijk voor vrijwilligerswerk bij deze en andere organisaties op de vacaturebank van Vrijwilligers Centrale Amsterdam: www.vrijwilligersnetwerk.nu